szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A laposföld-hívők kikezdhetetlennek tűnő érveket sorakoztatnak fel, de nem nehéz megcáfolni őket.

Nehéz elhinni, hogy 2018-ban, amikor már egy autót is képesek vagyunk felküldeni a világűrbe, még mindig vannak olyan emberek, akik szent meggyőződéssel állítják: a Föld lapos. A felvetés annyira abszurd és annyira ellentétes a természettudománnyal, hogy nehéz rá bármit is mondani azon kívül, hogy nem, nem lapos.

Hogy mennyire következetlen a "teória", azt mi sem mutatja jobban, mint az a Mike Hughes, aki hónapok óta ígérgeti, hogy saját, házi építésű rakétájával lövi ki magát, hogy bebizonyítsa, a Föld tényleg lapos (aztán persze az utolsó pillanatban mindig közbejön valami, és lefújja az akciót). És mi az, amiben a laposföld-hívők nem hisznek? Úgyvan, a rakétakilövésben.

Szóval maradjunk annyiban, hogy vannak még logikai bukfencek az elméletben, ettől függetlenül következetesen terjesztik a dolgot. Az IFLScience nemrég összeszedte azt az öt érvet, amit a leggyakrabban hallani a laposföld-hívőktől.

Nézz körül

A laposföld-hívők gyűjtőhelyéül szolgáló The Flat Earth Society szerint számos tudományos és filozófiai megközelítésből levezethető, hogy a Föld lapos. Elég csak az empirikus (vagyis az érzékszerveinkkel felfogható) megfigyelésre hagyatkozni. Csakhogy az érzékszerveink alapvetően megbízhatatlanok, és a hiányzó/ismeretlen részleteket hajlamosak vagyunk a fantáziánkkal kitölteni. Ha valaki csak azt tartja létezőnek, amit empirikus módon érzékel, akkor számukra a wifi vagy a mobilinternet valószínűleg nem létezik, hiszen fizikailag nem látják, nem érintik meg a rádióhullámokat.

©

Nem látni, hogy görbül

Az egyik leggyakrabban érkező érv a laposföld-hívőktől, hogy nem látjuk azt, hogy a Föld valóban gömb alakú lenne. Következésképpen: a Föld lapos. Nem bonyolult elmélet, csak épp helytelen: a Föld azért nem tűnik "görbének", mert a méretéhez képest nagyon alacsony magasságból látjuk. De ha felmegyünk egy hegy tetejére vagy felszállunk egy repülőgéppel (vagy akár egy hőlégballonnal), máris nagyobb lesz a látószögünk és máris kivehető lesz a gömb forma.

A felhők alja lapos

A laposföld-hívők szerint az ő érveiket támasztja alá az is, hogy a felhők alja lapos. Ez az elmélet is annál a pontnál vérzik el, hogy az érzékszerveink becsapnak bennünket. Bizonyos felhők alja valóban lapos, de ennek semmi köze a Föld alakjához. A felhők formáját a nyomás, a hőmérséklet ingadozása határozza meg a légkörben.

A Nap kering a Föld körül

Hiába sikerült a tudománynak több száz évvel ezelőtt bebizonyítania, hogy a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva, a laposföld-hívőket ilyesmivel nem lehet összezavarni. Ők valószínűleg erről a képről is azt hiszik, hogy mozgókép, nem pedig azt, hogy érzéki csalódás.

©

A Bedford-kísérlet

Az egyik végső érv a laposföld-hívők körében az úgynevezett Bedford-kísérlet. Ennek lényege, hogy 1838-ban az akkori laposföld-hívők társaságának vezetője, Samuel Birley Rowbotham egy vitorlást indított útnak az Old Bedford River csatornán, majd várta, hogy az árbóca eltűnjön a horizonton. Mivel ez nem történt meg (egy 10 kilométeres folyószakaszról beszélünk), azt állította, hogy a Föld lapos, nem pedig gömbölyű.

Ez a távolság egyébként nagyjából a Siófok-Balatonfüred távolságnak felel meg légvonalban, a Siófokról induló kompok mégsem "tűnnek el" Balatonfürednél, csak nagyon kicsinek látszódnak. Távcsővel viszont kiválóan ki lehet őket venni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez