szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fokozott biztonsági intézkedéseket tapasztaltunk a magyar kormányzati portálon szerdán éjjel. Hogy szándékosan vezették-e be őket vagy csak félrenyomtak az üzemeltetők, az egyelőre nem világos.

Olvasónk jelezte, hogy amikor megpróbálja megnyitni a kormany.hu webcímet, akkor a megszokott kormányzati oldal helyett csak egy captcha várja. Ez az az alig olvasható karakterekkel teli emberteszt, melyet technikai szűrőként olyan esetekben szokták alkalmazni, amikor kétséges, hogy az adott tranzakciót valóban ember végzi-e.

©

Ebben az esetben a szűrő azt hivatott ellenőrizni, hogy emberi felhasználó keresi-e fel az oldalt vagy valamilyen automatizmusok intézik a látogatást. Ha valódi felhasználó megy az oldalra, és sikerül kiolvasnia és begépelnie a kódot, akkor megnyílik a szájt. Ha azonban gépként vagy emberként nem találjuk el a kódot, megállít a biztonsági kapu. Olyan esetekben szoktak hasonló védelmi intézkedéseket bevezetni, ha tömegesen fordul elő a dolog – ebben az esetben ugyanis könnyen túlterheléses támadás lehet belőle. Egy (DDoS) túlterheléses támadás nem jár az adott szerver feltörésével, csupán párhuzamosan olyan sok (automata) lekérést indítanak a weboldalra, amelyeket a szerver már nem tud kiszolgálni, ezért összeomlik.

A kormany.hu esetében szerda éjjeli tapasztalataink szerint a biztonsági kód begépelése után sem mindig tölt be az oldal, valamikor ilyen hibajelzés kerül elő.

Sem a hivatalos kormányzati Facebook-oldalon, sem a Kormányzati Eseménykezelő Központ oldalán nem találtunk egy esetleges támadásról szóló információt. Az Anonymous hazai szervezetének felületein szintén nem találtunk nyomot.

Egy esetleges támadás ugyanakkor nem lenne meglepő a választási kampány utolsó heteiben tapasztalható, a szokásosnál is "erősebb" kormányzati megszólalások után.

A jelenség ugyanakkor téves beállítás miatt is előfordulhat. Bár a hibaüzenetet is látva ez talán a kevésbé valószínű forgatókönyv.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben