szerző:
hvg.hu

Közel egy évig tartó tesztelés után végre elérhetővé tette több mint másfél évtizedes múlttal rendelkező Sims játékának legújabb, kifejezetten mobileszközökre szánt változatát az Electronic Arts. The Sims Mobile nem okoz meglepetést, küllemében is teljesen olyan lett, akárcsak népszerű PC-s megfelelője. És a legjobb: ingyen van.

A stratégiai játékok kategóriájába illő Sims 2000-ben jelent meg, a később csaknem kultusszá vált program első darabja The Sims címmel került a boltokba, és hamar az eladási listák élére ugrott. A hirtelen jött siker után csaknem évente jelent meg hozzá újabb rész és persze kiegészítőkből sem volt hiány. Népszerűségét elsősorban a realitáshoz közeli hangulatának köszönhette, illetve annak, hogy a virtuális emberkék (úgynevezett simek) élete fölötti bábáskodás valóban korlátlannak tűnő szabadságot adott a játékos kezébe.

A számos elismerést, köztük az "Év játéka" díjat is bezsebelő programból az évek során több mobilos változat is készült, de azok inkább csak távoli rokonnak voltak nevezhetők, tekintve, hogy a játék eredetijére alig hasonlítottak. Ezért is olyan nagy hír az EA bejelentése, miszerint véget ért a tesztidőszak, így a közönség számára is elérhetővé vált a kétezres évek klasszikusát idéző The Sims Mobile.

Az iOS és Android rendszerű készülékekre is ingyenesen letölthető program a PC-s változathoz hasonló forgatókönyv szerint íródott: előbb nevet kell adnunk "hősünknek", majd a megfelelő paraméterek beállítása (kinézet, ruha, egyéb jellemzők testreszabása) után rögvest megkezdhetjük virtuális életünket. Persze feladataink is vannak: első bálozóként előbb egy kisebb apartmanban kell boldogulnunk, életünkhöz nélkülözhetetlen teendők elvégzésével. De ahogy haladunk előre, úgy válik minden egyre nehezebbé.

Minthogy a Sims egyik legfontosabb része az élettér szabadon történő alakíthatósága, itt sincs másképp. Némi ügyeskedésre azért szükségünk lesz, pláne mobilon, ugyanis bár a készítők remekül optimalizálták a játékot, a látottak néha túlságosan aprók, különösen egy telefon képernyőjén. Szerencsére nincs minden veszve, ujjunk segítségével könnyedén nagyíthatjuk/kicsinyíthetjük a képet, hogy mindig azt lássuk, amit kell.

A vásárolgatás/lakberendezés mellett a simek életének egyengetése is kulcsfontosságú feladataink egyike, így munkát is kell találnunk nekik, hogy bevételhez juttassuk őket. Később persze kedvünk szerint válthatunk, akár komplett szakmát is, ez azonban csak megfelelő pénzmennyiség birtokában javasolt. A munka mellett legalább ilyen fontos szerelmi életünk alakítása, ami szerencsésebb helyzetben akár családalapítással is végződhet.

A bejárható világ mobiljátékhoz képest szokatlanul nagy, mármint tényleg: szűk két órányi próbálkozás alatt csupán a második nagyobb városba jutottunk el, és ráadásul nem is végeztünk el minden, ránk bízott feladatot. Ebből is látszik, hogy a játékban bőven akad tennivaló.

Utóbbi azonban bármennyire is tűnt szórakoztatónak, nem tudta velünk feledtetni a tényt, hogy a program netkapcsolat nélkül egyáltalán nem játszható. A kikötés pedig annyira zavaró mód lett megírva, hogy egy esetleges kapcsolatvesztés esetén a játék azonnal kilöki a játékost. Ennél fogva talán mondanunk sem kell, hogy leginkább wifiről célszerű futtatni, már csak az időnként jelentkező vaskos frissítések miatt is: 2-300 megabájtos csomagok is érkeznek hozzá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!