szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A berepedezett talajon szabályos elrendezésben különböző sziklákat látni, amit valószínűleg egy földihez hasonló jelenség idézhetett elő.

A Marsi Felderítő Orbiter (Mars Reconnaissance Orbiter, MRO) űrszonda a vörös bolygó északi sarkát pásztázva készített egy képet az ott található homokdűnékről (hogy a kutatók azok változását vizsgálhassák), ám ami a dűnék között látható, az még a tudósokat is lenyűgözte. Valljuk be, az ilyesmi képek miatt szokták azzal gyanúsítani a NASA-t, hogy nincs is jelen az űrben, csak Photoshoppal rajzolgatja a felvételeket.

©

A hihetetlenül részletes felvételen ugyanis a marsi talaj, a csempeszerűen betöredezett sziklás kéreg látható. Persze a kép nemcsak a szépsége miatt nyűgözte le a tudósokat: a sötét sávokban ugyanis különböző méretű szikladarabokat lehet látni. A kérdés, hogy vajon hogyan kerültek oda.

©

A Földön létező jelenség, hogy a talaj megfagyásával majd felengedésével előbb-utóbb a felszínre kerülnek a talajban található sziklák, amelyeket szabályos alakzatba rendeződnek. A bolygónkon egy ilyen fagyás-felengedés ciklus egy év alatt megy végbe, a Mars esetében viszont ez a vörös bolygó Nap körüli pályájához kapcsolódhat, ami sokkal tovább tart.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!