szerző:
hvg.hu

Olyan rosszindulatú programot fedeztek fel a Kaspersky Lab szakemberei, amelyik már 2012 óta fertőz, és még a múlt hónapban is találtak jeleket a támadására.

Az általuk valaha is felfedezett egyik legfejlettebb támadási platformként jellemezte a Kaspersky Lab a most felfedezett, Slingshot névre keresztelt malware-t.

A Slingshot leleplezését egy olyan ökoszisztéma feltárásaként emlegetik a kutatók, amelyben több összetevő is szorosan együttműködik annak érdekében, hogy rugalmas és megfelelő támadási platformot biztosítsanak. A malware rendkívül fejlett, technikai szempontból mindenféle problémát megoldd, és a régebbi komponenseket az újakkal kombinálja igencsak elegáns módin – hangzik a szakemberek kétes értékű dicsérete.

©

A malware célja egyértelműen a kémkedés, figyeli a számítógépes aktivitást, naplózza a vágólap tartalmát, elraktározza a billentyű-leütéseket, a hálózati adatokat, a jelszavakat és az USB-csatlakozási információkat.

Bár a kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy eredetileg hogyan fertőzött a Slingshot, több esetben is a MikroTik által gyárott routereken találták meg a behatolási pontot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!