szerző:
hvg.hu

A népszerű nyelvtanító szolgáltatás, a Duolingo eddig is számos idegennyelv elsajátítására adott lehetőségét, mostantól pedig a Star Trekből ismert faj dialektusát, a klingonok nyelvét is elsajátíthatják vele a tanulni vágyók.

Nem véletlenül nevezik a Duolingót a világ legnépszerűbb nyelvtanító szolgáltatásának, hiszen amellett, hogy a nyelvleckéket alapvetően mind weben, mind pedig mobilon ingyen kínálja, innovatív megoldásával játékos módon lehet elsajátítani a választott nyelvhez szükséges szókincset. A szolgáltatás néhány hónapja újabb remek funkcióval bővült, ami a podcast jellegű rádióműsorokat kedvelők számára lehet hatásos segítség a párbeszédben is jól használható idegennyelv elsajátításához.

A Duolingóval persze nem csak „élő” dialektusokat lehet tanulni, egy ideje ugyanis a Trónok harca kitalált beszéde, a valyr is szerepel a tanulhatók között, most pedig újabb mesterséges dialektussal bővült, méghozzá a Star Trekben feltűnt faj nyelvével, a klingonnal. A népszerű űrmeséből származó nyelv elsőként az 1979-es Star Trek: Csillagösvény című filmben volt hallható.

A The Verge vonatkozó cikke szerint a klingon beszédet Marc Okrand amerikai nyelvész találta ki, kifejezetten a Star Trek-filmekhez és sorozatokhoz, de azt csak később fejlesztette valóban tanulható rendszerré. Bonyolultsága miatt azonban nem volt könnyű dolga a Duolingo fejlesztőinek, így mielőtt integrálni tudták volna, számos furcsaságra kellett megoldást találniuk. A munka legnehezebb része a szavak közepén alkalmazott aposztrófok megoldása volt, a klingonban ugyanis igen gyakran használják ezt az írásjelet, a Duolingo rendszere pedig nehezen tudta kezelni. A fejlesztők végül megoldották, így mindenki előtt megnyílt a lehetőség, hogy elsajátítsa a klingon nyelvet.

A Duolingo hivatalos oldalán elérhető kurzus szerint a leckék alkalmasak arra, hogy kezdőszinttől akár szóban is használhatóra fejlessze valaki ilyen irányú nyelvtudását. Magyarról természetesen nem működik, de aki jól beszél angolul, máris nekikezdhet. A fejlesztők ígérete szerint az űrbéli dialektus rövidesen mobilokon is tanulható lesz, a már elérhető nyelvekhez hasonlóan díjmentesen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ebből csak jó sülhet ki: összefog az Uber és a Duolingo

A két, Magyarországon is ismert technológiai vállalat együttműködésének köszönhetően az Uber felhasználói angolul beszélő autós partnert rendelhetnek az Uber mobilalkalmazásán keresztül. Az autósok nyelvtudását az Uber a Duolingo Test Centerben vizsgáztatja.

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén