szerző:
hvg.hu

Jóval kisebb helyet foglalnak majd el a számítógépeken és telefonokon a képek, miközben minőségük változatlan lesz. (Vagy fordítva: ugyanakkora tárhelyen jóval szebb fotók férnek majd el.) A Windowsba most érkező újfajta képtömörítés sokkal hatékonyabb, mint a korosodó JP(E)G. De sok androidosnak meggyűlik majd a baja az újfajta képekkel.

Sokan talán nem is gondolnák, de a JPEG képtörömörítési módszer idén már 26 éves lesz. A normát még 1992-ben fogadták el, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, de úgy tűnik hamarosan a múlté lehet ez a képtömörítési technológia.

Az Apple és a Google után a Microsoft is bejelentette, hogy Windows rendszere támogatni fogja a HEIF (High Efficiency Image Format) nevű technolgóiát, ami minőségvesztés nélkül képes a JPEG-nél jóval hatékonyabb (vagyis ugyanolyan minőségű, de kisebb fájlméretű) tömörítés elvégzésére.

A HEIF azonban nemcsak a tárhelycsökkentő képessége miatt lesz hasznos, hanem azért is, mert minden olyan képi technológiát támogat, amit a jelen kor megkövetel (és amit a JPEG nem). Ennek köszönhetően akár elő fotókat, eddig csúnyácska GIF-ben lementett,fotókból és videókból álló galériákat, illetve akár audiót is tárolhatunk vele.

©

A JPEG utódjának szánt HEIF-et a Microsoft a Windows 10 legújabb tesztverziójában már elérhetővé tette, a végleges formájában – azaz mindenki számítógépére – pedig a nagy őszi frissítéssel érkezhet. Ez egyelőre annyit jelent majd, hogy alapértelmezetten megnézhetjük az ilyen formátumú képeket, szerkeszteni azonban nem szerkeszthetjük őket.

Az iOS-en mindez tavaly óta elérhető, a Google ígérete szerint pedig az Android következő, P jelű verziója is támogatja az új eljárást. Ez utóbbinál, az androidosoknál viszont van egy "de" is. A CNet beszámolója szerint bár az Android P valóban támogatja majd a HEIC képformátumot, azt nem minden telefon lesz képes kihasználni. Ennek oka, a mobilgyártóknak fizetniük kell a HEIF-licencért is. Az Apple tavaly megoldotta, hogy az iPhone-okba kerülő chipek kezelni tudják a HEIF-et, az androidos mobilok piaca miatt (rengeteg gyártó rengeteg különböző készülékkel) ez nem ilyen egyszerű.

©

Ahhoz, hogy HEIC kiterjesztésű fotókat készíthessünk, a készüléknek támogatnia kell a HEVC-technológiát (HEVC: High Efficiency Video Coding, ebből nőtt ki a HEIF képtömörítés).

A technológia támogatása gyorsan terjed: a Qualcomm Snapdragon 810, 820, 835 és az új 845-ös processzorai például már HEVC formátumban rögzítik a videókat, ahogy a Samsung Exynos 7 és Exynos 9 chipjeivel ellátott készülékek is. Ezek alapján azonban csak a csúcskészülékek alkalmasak erre, vagyis a közép- és alsókategóriás androidos mobilok számára egylőre marad a JPEG.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Álomfunkció jön az Androidba

Úgy tűnik, a Google új Androidja képes lesz leszámolni minden olyan beérkező hívással, amelyet nem szívesen fogadnánk. Egyre többek vágya ez abban a korban, amikor a kormányzati propagandától a halolajkapszulás ügynökön át a kihagyhatatlan akciót hirdető MLM-esig mindenki telefonál.