szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehetséges kapcsolatot talált a Facebook egyik kutatója, illetve a hétvégén kirobbant, 50 millió felhasználót érintő adatgyűjtési ügyben érintett cég között. A Cambridge Analytica politikai célból gyűjtött, etikailag megkérdőjelezhető módon adatokat amerikai választókról, hogy aztán finomhangolt "politikai fegyverként" használják az információkat a kampányban.

Jelenleg kutatóként dolgozik a Facebooknál az Joseph Chancellor, aki korábban a Global Science Research igazgatója volt. Ez a vállalat juttatta el a Facebook adatbázisából szerzett, 50 millió felhasználóról szóló adatokat a Cambridge Analytica elemzőcégnek, amely a hétvégén keveredett komoly gyanúba.

A CNN kérdésére a Facebook szóvivője megerősítette: már ők is tudnak a kapcsolatról, vizsgálják az ügyet.

A problémás adatgyűjtést felfedő dokumentumok állítólag a Trump-család feltételezett orosz kapcsolatait vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész munkájának eredményeképpen kerültek elő. Miután a Facebook tudomást szerzett az adatgyűjtésről, felszólította Cambridge Analyticát, hogy töröljenek minden adatot, az elemzőcég pedig ennek megtörténtét vissza is igazolta. Azóta kiderült: valójában nem törölték a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A Facebook válaszként letiltotta az elemzőcég anyavállalata, a Strategic Communication Laboratories összes hozzáférését.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!