szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Christopher Wylie alapította azt a céget, amely 50 millió felhasználó adatait használhatta fel politikai célokra, nem etikus módon. A férfi a botrány előtt a sajtónak szivárogtatott információkat a visszásságról, a Facebook most letiltotta a profilját.

Komoly botrány indult útjára a hétvégén, amikor kiderült: mintegy 40-50 millió Facebook-felhasználó érintett a néhány napja kirobbant adatgyűjtési ügyben. A beszámolók szerint ugyanis olyan felhasználók adataihoz is hozzájuthatott a Cambridge Analytica nevű amerikai elemzőcég, amelyekhez abban a formában nem lett volna szabad.

A problémás adatgyűjtést felfedő dokumentumok állítólag a Trump-család feltételezett orosz kapcsolatait vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész munkájának eredményeképpen kerültek elő. Miután a Facebook tudomást szerzett az adatgyűjtésről, felszólította Cambridge Analyticát, hogy töröljenek minden adatot, az elemzőcég pedig ennek megtörténtét vissza is igazolta. Azóta kiderült: valójában nem törölték a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A Facebook válaszként letiltotta az elemzőcég anyavállalata, a Strategic Communication Laboratories összes hozzáférését. De nemcsak az övékét.

Christopher Wylie – aki az adatgyűjtési ügyről szolgált részletes információkkal az azt megíró lapoknak – vasárnap a Twitteren jelentette be, hogy a Facebook felfüggesztette a profiljához való hozzáférését – írja a The Register. Wylie szerint azért, mert megszellőztette a dolgot, amiről ráadásul már két éve tudtak a belsősök.

A CBS beszámolója szerint Wylie és a Facebook kapcsolatban állnak egymással. Utóbbi részéről azt állítják, a férfi nem hajlandó addig együttműködni velük, amíg meg nem szüntetik a fiókja felfüggesztését, amit azonban ők nem hajlandóak megtenni, tekintve, hogy részt vett az adatlopásban.

Wylie azért tudhatott a történésekről, mert ő volt az egyik alapítója a Cambridge Analytica nevű amerikai elemzőcégnek.

A Cambridge Analytica szintén a Twitteren tett bejegyzést, amiben azt írják, ők betartották a Facebook felhasználási feltételeit, és már kapcsolatban állnak a céggel. Azt pedig határozottan kijelentették, hogy nem tárolnak és használnak semmilyen adatot a felhasználók profiljáról.

A céget ráadásul nemcsak Trump kampányával hozták kapcsolatba, hanem a Brexittel is. Erre az állításra szintén a Twitteren reagáltak, amely szerint semmilyen szolgáltatást nem vettek igénybe tőlük a Brexit-kampánnyal kapcsolatban.

A The Register beszámolója szerint a Facebook azért függesztette fel Wylie, Aleksandr Kogan, valamint a cég facebookos fiókját, mert bár korábban már kérték őket, hogy töröljék a szóban forgó adatokat, a Cambridge Analytica pedig azt állította, hogy mindez megtörtént. A dolgok mostani állása szerint viszont mégsem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

40-50 millió Facebook-felhasználó érintett, rengeteg a károsult a most kirobbant adatgyűjtési ügyben

Több mint 270 000 felhasználó adatát kezelte nem megfelelően korrekt módon az a vállalat, amelynek szolgáltatásait az amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump és más republikánus politikusok is igénybe vették. Szakértői becslések szerint az adatok jellege miatt végül közel 50 millió ember adatai kerülhettek illetéktelenekhez.

hvg.hu Tech

Belső vizsgálatot indított a Facebook, miután kiderült, hogy sáros lehet az egyik alkalmazott az adatgyűjtésben

Lehetséges kapcsolatot talált a Facebook egyik kutatója, illetve a hétvégén kirobbant, 50 millió felhasználót érintő adatgyűjtési ügyben érintett cég között. A Cambridge Analytica politikai célból gyűjtött, etikailag megkérdőjelezhető módon adatokat amerikai választókról, hogy aztán finomhangolt "politikai fegyverként" használják az információkat a kampányban.