szerző:
hvg.hu

Az alábbiakban egy olyan felhőalapú dokumentumszerkesztőt mutatunk, amelyet akár a Google Docs helyett használhatunk.

A Graphite nevű webalkalmazás olyan, mint a Google Docs: annyi dokumentumot szerkeszthetünk benne, amennyit csak akarunk, és ezeket természetesen bárhonnan, bármilyen gépről elérhetjük. Itt minden titkosítva marad, a dokumentumok tartalmát csak mi láthatjuk.

A szolgáltatás használatához létre kell hoznunk egy ingyenes fiókot, ami – ebben az esetben – egy picit macerás. Na nem mintha sok dolgot kellene elárulnunk magunkról, hanem azért, mert ehhez először több lépésben egy Blockstack accountot kell létrehoznunk, és majd az itt kapott ID-val tudunk bejelentkezni a Graphite-ba. Itt négyféle lehetőség vár ránk: dokumentumok (Documents), táblázatok (Sheets), kontaktok (Contacts), beszélgetések (Conversations), és a Google Docsot természetesen a Documents váltja ki.

©

A szolgáltatás felülete tagadhatatlanul minimalista, de azért a legfontosabb alap- és formatálási funkciók elérhetők: fejléceket készíthetünk, betűtípusok közül válogathatunk, videót ágyazhatunk be, linkeket is megadhatunk, sőt képeket is beszúrhatunk a szövegbe.

©

A rendszer folyamatosan menti, amit leírtunk, sőt még egy valós idejű szószámláló is helyet kap az oldalon. Arra is van lehetőség, hogy a számítógépünkre lementsük innen a dokumentumokat (.doc formátumban), ehhez az Export Options lehetőséget kell választanunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!