szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM Think 2018 konferencián az amerikai vállalat felvillantja, mit gondol az előttünk álló év(tized)ekről. Egy jövőbe mutató fejlesztés máris előkerült: a filléres költséggel gyártható aprócska "komputer" akkora teljesítményt képvisel, mint a kilencvenes években egy szép nagy számítógép.

Az adatok monitorozására, elemzésére, feldolgozására és kommunikációra is használható számítógép mindössze 1 négyzetmilliméteres. Az alábbi képen nem csak az egyik szükséges hozzávaló látható: az ujjon egy 64 alaplapot magában foglaló "hálózatot" látunk, amely két gépet alkot. Egy-egy egység kisebb egy sószemnél is.

©

Nézzük, hogyan is épül fel a minikomputer. Van benne alaplap, processzor, RAM, az adatátvitelt pedig LED-es technológia biztosítja.

©

A több százezer tranzisztorból felépített miniatűr gépre a Chrome böngészőt nyilván nem lehet feltelepíteni, ipari felhasználásra viszont tökéletes lehet. Már csak azért is, mert nagyjából 25 forintba kerül majd előállítani. Ezzel együtt van benne kraft: az IBM szerint az apróságban egy kilencvenes években forgó x86-os chip ereje rejtőzik.

Az IBM kutatói már tesztelik a minigép prototípusát, piacra dobásának időpontjáról még nincs végleges döntés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni