szerző:
hvg.hu

Az IBM Think 2018 konferencián az amerikai vállalat felvillantja, mit gondol az előttünk álló év(tized)ekről. Egy jövőbe mutató fejlesztés máris előkerült: a filléres költséggel gyártható aprócska "komputer" akkora teljesítményt képvisel, mint a kilencvenes években egy szép nagy számítógép.

Az adatok monitorozására, elemzésére, feldolgozására és kommunikációra is használható számítógép mindössze 1 négyzetmilliméteres. Az alábbi képen nem csak az egyik szükséges hozzávaló látható: az ujjon egy 64 alaplapot magában foglaló "hálózatot" látunk, amely két gépet alkot. Egy-egy egység kisebb egy sószemnél is.

©

Nézzük, hogyan is épül fel a minikomputer. Van benne alaplap, processzor, RAM, az adatátvitelt pedig LED-es technológia biztosítja.

©

A több százezer tranzisztorból felépített miniatűr gépre a Chrome böngészőt nyilván nem lehet feltelepíteni, ipari felhasználásra viszont tökéletes lehet. Már csak azért is, mert nagyjából 25 forintba kerül majd előállítani. Ezzel együtt van benne kraft: az IBM szerint az apróságban egy kilencvenes években forgó x86-os chip ereje rejtőzik.

Az IBM kutatói már tesztelik a minigép prototípusát, piacra dobásának időpontjáról még nincs végleges döntés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!