szerző:
hvg.hu

Az űrkutatás történetének egyik legnagyobb és legdrágább eszközén a Nemzetközi Űrállomáson tehet virtuális sétát az alábbi weboldalon.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) körülbelül 360 kilométer magasságban, alacsony föld körüli pályán kering, időnként még szabad szemmel is látható. De az igazán érdekes mégiscsak az, ami az űrállomás belsejében van. Nem kell azonban űrhajósnak lenni, hogy ezt megláthassuk, ugyanis virtuális séta is tehető az állomáson. Már a Google Street View-ja is kínál ilyet, azonban van az előbbinél egy jóval szebb, informatívabb, intuitívabb lehetőség, csodálatos nagyfelbontású képekkel.

Az ESA (Európai Űrügynökség) által készített ISS Virtual Tour szolgáltatás itt érhető el. A jobb oldalon lévő kis navigációs panel mutatja, hogyan kapcsolódnak egymásba a helyiségek, a szolgáltatás csomópontoknak nevezi ezeket, és kis kék körökkel jelöli. Ha választunk közülük, akkor megjelenik nagyban a csomópont körüli 360 fokos nézet. Akár az egerünk, akár az alul lévő nyilak segítségével körbejárhatunk, de ugyancsak az alsó menüben bekapcsolható, hogy automatikusan történjen meg a körbejárás.

©

A helyiségek belsejébe belenagyíthatunk, így közelebbről is szemügyre vehetjük a tárgyakat. Néhányukon kék kör látható fehér nyíllal. Ha erre ráállunk az egérrel, akkor megtudhatjuk, hogy pontosan mi is az (angol nyelvű információ), s ha rákattintunk, akkor még kapcsolódó videókat is megnézhetünk. Egyébként nem kell feltétlenül igénybe venni a navigációs panelt a sétához, ugyanis egyik helyiségből átmehetünk a másikba, pont úgy, ahogy azt az űrhajósok is teszik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!