szerző:
hvg.hu

Már az ingatlanosok munkáját, vagy legalábbis annak egy részét átvennék a robotok. San Francisco egyik régiójában már „ők” mutatják meg a lakásokat majdani tulajdonosaiknak, bérlőiknek.

Szokatlan ingatlanos nyit ajtót jó pár San Franciscó-i otthon ajtajában: egy közel egyméteres robot, aki udvariasan üdvözli a látogatót. Zennyre (mert ez a neve a robotnak) egy iPad van szerelve, s ezen keresztül lehet tartani a vezeték nélküli kapcsolatot a csúcstechnológiát alkalmazó ZenPlace céggel, a hús-vér ügynökökkel, akik bár nincsenek jelen fizikai valójukban, megválaszolnak minden felmerülő kérdést.

A Zenplace-nek több száz robotja dolgozik már a Bay Area régióban, ők mutatják be a lakásokat. A robotügynökök ideje sokkal rugalmasabban kezelhető, mint az ingatlanosoké, így könnyebben összeigazítható a reménybeli vevőkével. De nem csak ez az előnye, hanem az is, hogy az otthonok bérlését olyan egyszerűvé teszi, mint mondjuk az – ottani – Uber használatát.

©

A leendő bérlők – mondta el Rahul Mewawalla, a Zenplace igazgatója – feltöltik az azonosítójuk egy példányát az okostelefonjukon keresztül, s az azonosítót a ZenPlace ellenőrzi. Ezután az ügyfelek kapnak egy kódot, amellyel bejuthatnak az ingatlanba, ahol már várja őket valamelyik Zenny.  A robot iPadjén egy mosolygós ingatlanos arcképe látható, az ő hangja hallható, miközben a robot vezeti az érdeklődőket. A tablet arra is jó, hogy a végén sok, az ingatlanhoz kapcsolódó információt meg lehessen nézni rajta, nem utolsósorban az árakat.

A robotingatlanosokkal naponta akár 10-15 érdeklődőnek is meg lehet mutatni a lakást, Zenny ugyanis nem fárad el. Eközben az ingatlant megtekintők is arról számoltak be, hogy kevésbé feszélyezte őket a robot, mintha egy „igazi” ingatlanos türelmetlenkedett volna a hátuk mögött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Áder: A Szent Korona nem csak tárgy, hanem egy eszme is

Áder: A Szent Korona nem csak tárgy, hanem egy eszme is

Románia megnyerte: ott a legtöbb a kerti WC az EU-ban

Románia megnyerte: ott a legtöbb a kerti WC az EU-ban

Leállt az Otthon Melege program weboldala, szerdára halasztják a pályázatbeadást

Leállt az Otthon Melege program weboldala, szerdára halasztják a pályázatbeadást

Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

Ignatieff: Nem ultimátumot adtunk, de ami sok, az sok

Ignatieff: Nem ultimátumot adtunk, de ami sok, az sok

Vona Gábor a zuhany alatt találta ki a Magyar Gárdát

Vona Gábor a zuhany alatt találta ki a Magyar Gárdát