szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi eszköz figyelmeztethet az emberi füllel nem hallható hangokra, például egy kezdődő földmozgás morajára vagy akár a SpaceX kilövésére is, persze csak akkor, ha ezek a közelben történnek.

A Raspberry Shake, a Raspberry Pi alapú szeizmográf készítője egy olyan, ugyancsak a Raspberry Pin alapuló eszközzel rukkolt ki, amelyik észleli a füllel nem hallható hanghullámokat, például a földrengések, földcsuszamlások moraját. A Raspberry Boomot olyan kísérletező kedvű felhasználóknak ajánlják, akik részt vennének egy Föld-megfigyelő hálózatban – írja a ZDNet.

A felhasználók csatlakoztathatják az eszközt a Raspberry Shake hálózathoz, és hozzáférhetnek az EQ Viewerhez, amely kezeli az aktuális földrengés-aktivitásokat, illetve a Station Viewhoz, amelyik térképet mutat a jelentősebb földmozgásokról. A RaspBerry Shake a Raspberry Boom prototípusát  használta, hogy mérje a hangokat, amelyeket a SpaceX rakéta indítása és földet érése keltett.

Egy szoftver is tartozik az eszközhöz, amelyik videó formájában mutatja a hangok hullámmozgását és spektrumát.

©

A fejlesztők úgy vélik, hogy érzékelőik hálózatával képesek lehetnek nyomon követni az olyan eseményeket, mint a repülőgépek haladása, a viharok, a nukleáris robbantások, a vulkáni tevékenységek és azokat, amelyeket a meteorok okoznak.

Még egy Kickstarter-kampányt is indítottak a Raspberry Boom támogatására: 24 ezer méteres magasságba küldenek fel egy napelemes léggömböt a Boom eszközzel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!