szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havonta mintegy 98 millió felhasználót szolgált ki a 123movies, a filmipar lobbija azonban erősebbnek bizonyult az oldal üzemeltetőinél.

Komoly meglepetésként érte nemrég a felhasználókat, amikor a 123movies nevű streaming oldal fejlesztői bejelentették: bezárják oldalukat. Bár az elmúlt másfél évben többször is nevet váltott a szolgáltatás (volt 123movieshub és GoMovies is), mégis több millió felhasználót tudtak magukénak.

A TorrentFreak beszámolója szerint ha a lépésnek már voltak előjelei. 2017 márciusában Vietnam amerikai nagykövete, Ted Osius felszólította a helyi kormányt, hogy csapjanak le az illegális tevékenységet folytató 123movies, Kisscartoon és Putlocker nevű streaming oldalak üzemeltetőire. Osius nem sokkal később találkozott az ország kommunikációs és információs miniszterével, Truong Minh Tuannal, aki azt ígérte, hamarosan döntés születik majd arról, hogyan is kell kezelni a kalóz streaming oldalakat.

Egy évvel később az Egyesült Államok filmiparának nagyjait tömörítő Motion Picture Association of America (MPAA) is nyomást gyakorolt a vietnami kormányra, a szervezet ugyanis a világ legnépszerűbb illegális oldalának nevezte a 123moviest. Az oldal havonta 98 millió felhasználót szolgált ki Vietnamból.

Az oldal üzemeltetői végül március 19-én jelentették be, hogy bezárják az oldalt. Mindehhez egy időzítőt is készítettek, ami 5 napról számolt vissza, majd az oldal – úgy tűnik – végleg bezárta kapuit. A TorrentFreak szerint mindez hamarabb megtörtént volna, ha a szerverek Európában vagy Amerikában lettek volna, Vietnamban azonban azért is működhetett ilyen sokáig az oldal, mert jóval lazábban kezelik a szerzői jogokat. Vagy legalábbis eddig lazábban kezelték.

©

Az ország kormánya az elmúlt években igyekezett átdolgozni a szellemi tulajdonról szóló törvényeket – elsősorban olyan országok nyomására, mint például az USA. Ennek hatására 2017 októberében Duong Chi Dung vietnami nagykövetet a Szellemi Tulajdon Világszervezet Közgyűlésének (WIPO) elnökévé választották. Mindez komoly megtiszteltetésnek számított, az elmúlt 12 évben ugyanis ez volt az első alkalom, hogy abból a térségből válasszon a szervezet elnököt.

Idén februárban a helyi média kampányba kezdett, amelyben ismertették a szellemi tulajdon megvédése terén elért eredményeket, Amerikából pedig egyre elismerőbben szóltak a vietnami törekvésekért. Április 10-én pedig új törvény lép majd hatályba, amely kimondja, hogy a szellemi tulajdonjog megsértése miatt akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható.

Emellett a hatóság pénzbírsággal is szankcionál. Az első büntetés esetében 13 ezer és 48 300 dollár közötti összeggel (kb. 3 millió és 12 millió forint), a második esetben már 130 ezer dolláros (kb. 33 millió forint) bírsággal büntethető az elkövető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége