szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fiatalember az Apple népszerű kampányát utánozva próbálja meg felhívni a figyelmet a fegyveres erőszak tarthatatlanságára Amerikában.

Messziről nézve úgy tűnik, mintha az Apple jól ismert „Shot on iPhone” (szabad fordításban: iPhone-nal fotózva, iPhone-nal lőve) kampányának részeként borítanák színes plakátok többek között Manhattan metróhálózatának falait, azonban a színes ábrák nem az Apple telefonok fotózási képességeit hirdetik, hanem az Amerika-szerte dúló fegyveres erőszakra hívják fel a figyelmet.

©

A gerillamarketing-kampány mögött – írja a New York-i Daily News – két, a Manhattani Képzőművészeti Főiskolán tanuló koreai diák áll. A plakáton az iPhone-felhasználók fotói helyett az AR-15-ös gépkarabéllyal elkövetett mészárlások utáni képek (elsősorban a gyászolók) láthatók, és a jól ismert Apple-ikont az NRA (National Rifle Association, Nemzeti Fegyverszövetség) logója váltja fel. A „shot on iPhone” kifejezés helyett pedig a „shot with AR-15” (AR-15-össel lelőve) áll, kihasználva a shot szó többértelműségét.

„Amióta hallottunk  arról, hogy mi történt Parklandben, kísért bennünket a „shot” szó, és tényleg tenni akartunk valamit” – mondta el az egyik ötletgazda a Daily Newsnak. Láttuk a metróban az Apple hirdetéseit, a shot szó állandóan szembe jött velünk, ezért is használtuk ki kettős jelentését, megpróbáltuk elmondani az embereknek, hogy mit is gondolunk.

A fiatalemberek az internetről vették a képeket, ügyelve arra, hogy ne véres jelenteket, áldozatokat mutassanak, és ne is lehessen felismerni a gyászolók arcát. A plakátok jobb alsó sarkában látható, hogy hol készült az adott fotó. A 12 különféle plakátból több mint 80 darabot nyomtattak, és az elsőt aznap tették ki, amikor a March for Our Lives tüntetésen százezrek követelték a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását. A fiatalemberek kiterjesztenék kampányukat az Egyesült Államok más városaira is.

Egyelőre sem az Apple, sem az NRA nem kommentálta a történteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra