szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghökkentő részletekre derült fény egy családfakutatással foglalkozó weboldalon elvégzett tesztből: egy amerikai nő nem csupán azzal kényszerült szembesülni, hogy lombikbébiprogram révén született, az is kiderült, hogy vér szerinti apja igazából az orvosi beavatkozást végző férfi. A nő most perel.

Bár egy DNS-teszt ma már számos, korábban nem ismert részletet képes megmondani, a vizsgálat akár felkavaró információkat is feltárhat, olyanokat, amelyeket egyszerűen képtelenség megemészteni. Ezért is ódzkodnak tőle annyira. Hasonló történésben volt része a Washingtonban élő Kelli Rowlette-nek is, aki 2017 júliusában döntött úgy: a népszerű családfakutató weboldal segítségével, az Ancestry.com-on próbál fényt deríteni őseire. A genetikai vonalon is dolgozó szájt azonban nem várt titkokkal szembesítette a nőt: hogy egyrészt nem hagyományos úton fogant, másrészt az apjának ismert férfihoz valójában semmilyen rokoni kapcsolat nem fűzi.

A Gizmodo által is idézett történet szerint Kelli szülei fogantatásbeli problémákkal küzdöttek. Apja, Howard Fowler alacsony spermaszáma miatt szinte képtelennek bizonyult megtermékenyíteni Kelli édesanyját, Sally Ashby-t, annak méhkondíciójával kapcsolatos gondok miatt. A pár ezért úgy döntött, mesterséges úton vállal gyermeket. A „szülők” ezután egy idahói nőgyógyászhoz, Gerald Mortimerhez fordultak segítségért. Fowlerék abban is megegyeztek a klinikával, hogy az eljárással születő gyermek barna hajú és kék szemű legyen, valamint 180 centinél magasabb. Csakhogy, mint arra nemrég fény derült, a programban segédkező orvos valójában saját spermáját használta fel Fowleré helyett, melyről az időközben bírósági üggyé vált történet szerint sem a nő, sem pedig az apának hitt férfi nem tudott.

Kelli minderre úgy jött rá, hogy az Ancestry.com-on próbálta kideríteni, kik lehetnek felmenői, mire az oldal azonnal szembesítette őt az igazsággal: az apja valójában az őt világra segítő orvos. Mivel Kelli nem hitt az eredményeknek, szüleinek is megmutatta azt, akik a periratok szerint kétségbe estek, Kelli ugyanis arról sem tudott, hogy lombikbébi-program részese volt.

Az Ars Technika írása szerint az orvost most perlik, 75 ezer dollárt követelnek tőle és az eljárást végző praxisától a történtek miatt. A portál kérdésére a weboldal, mely lényegében leleplezte a történteket, rövid közleményben reagált. Ebben elismerték, hogy az oldal olykor váratlan kapcsolatokra is fényt deríthet, de a profillal kapcsolatos beállításokban lehetőséget kínálnak arra, hogy a hasonló érzékeny információk akár örökre rejtve maradjanak ügyfeleik előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Itt a 85 perces DNS-vizsgálat

Sherlock Holmes máig a nyomokat gyűjtő és elemző tudományos detektív mintaképe. A modern tudomány azonban már nem e romantikus ideál módszereit követi. Napjaink nyomozói inkább a kutatókhoz, például Dr. Nina Moranhez fordulnak segítségért, aki a chipbe épített laboratóriumon dolgozik.