szerző:
hvg.hu

Szeretné, ha követnék a gyerekét? Ha sok személyes információt megtudnának róla? Ezekre a kérdésekre szinte minden szülő nemmel válaszol, nem is gondolva arra, hogy jó pár, a gyermeke telefonján futó androidos app éppen ezt teszi.

Számos androidos alkalmazás sérti az Egyesült Államok egyik törvényét, amelyik előírja, nem követhetők nyomon kiskorúak, és nem is gyűjthetők róluk adatok szülői beleegyezés nélkül – derül ki egy friss tanulmányból, amelyről az Education Week számolt be.

Az International Computer Science Institute kutatói 5855 népszerű, családokat és gyerekeket célzó androidos alkalmazást vizsgáltak, ezek 2016 novembere és 2018 márciusa között kerültek a Google Playbe. Az alkalmazások mintegy öt százaléka követte a felhasználó (gyerek) helyét és megszerezte elérhetőségi adatait a szülők beleegyezése nélkül.

©

1100 alkalmazás érzékeny információkat osztott meg harmadik fél szolgáltatásaival, még akkor is, ha ezt a szolgáltatás előírásai tiltották. Mindez a célzott hirdetések érdekében történt. A vizsgált alkalmazások fele megsérti a Google előírásait, amelyek tiltják, hogy egy app olyan adatokat osszon meg, amelyekből felrajzolható a felhasználói profil. A vizsgált appok 40 százaléka megosztotta a felhasználók személyes adatait az interneten, és nem alkalmazott biztonsági intézkedéseket. A Facebookkal kapcsolatban lévő 1280 app 92 százaléka nem használta a vállalat konfigurációs lehetőségeit a 13 év alatti felhasználók védelme érdekében.

A kutatók ugyan csak néhány ezer appot vizsgáltak, ami csupán parányi része a Google Play-ben lévő alkalmazásoknak, ráadásul csak a legnépszerűbb appok kerültek górcső alá. Sok-sok ezer olyan, kevésbé népszerű app is lehet az alkalmazás-áruházban, amelyekről hasonlókat lehet elmondani, sőt akár több kárt is okozhatnak.

A Google szóvivője egyelőre nem reagált a tanulmányra, bár nehéz elképzelni, hogy egyáltalán tudna valamit tenni a cég ez ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb sztár osztotta meg, mi maradt hamuvá lett házából

Újabb sztár osztotta meg, mi maradt hamuvá lett házából

Merkel is közös európai haderőt akar

Merkel is közös európai haderőt akar

Ha Superman autót szeretne, vélhetően erre a különleges Teslára csapna le

Ha Superman autót szeretne, vélhetően erre a különleges Teslára csapna le

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

Stan Lee halála: a videojátékosok is gyászolják a legnagyobb képregényfigurák atyját

Stan Lee halála: a videojátékosok is gyászolják a legnagyobb képregényfigurák atyját

Demszky meggondolta, nem indul Tarlós ellen

Demszky meggondolta, nem indul Tarlós ellen