szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy olyan eszközön keresztül szereztek meg adatokat egy kaszinóból, amelyre senki sem gondolt. Igaz, ez az eszköz az internetre csatlakozott.

Sokan és sokszor figyelmeztettek már az internetre kapcsolódó eszközök (IoT) veszélyeire. Elég egyetlen gyenge pont (azaz egy nem kellően védett eszköz), és a támadók máris hozzáférhetnek a hálózathoz.

Egy ilyen esetről számolt be a minap egy londoni rendezvényen a Darktrace kiberbiztonsági cég vezérigazgatója, Nicole Eagan, elmagyarázva, miként hackelhettek meg a támadók egy – nem nevesített – amerikai kaszinót, az előtér akváriumába elhelyezett, a netre kapcsolódó termosztáton keresztül.

A hackerek arra használták fel az eszköz sebezhetőségét, hogy hozzáférjenek a hálózathoz, és adatokat nyerjenek ki onnan. A The Hacker News úgy véli, hogy az eset ugyanaz lehetett, amelyről a Darktrace már korábban is publikált anyagot. Az egyik észak-amerikai kaszinót érintő hackelés során 10 GB-nyi adat került Finnországba. Azzal, hogy egy nem hagyományos, de az internetre csatlakoztatott eszközt támadtak, sikerült kikerülniük a kaszinó biztonsági rendszerét.

©

A gyártók ugyan komoly hangsúlyt fektetnek az IoT eszközök használhatóságára és teljesítményére, azonban sokszor figyelmen kívül hagyják a biztonsági intézkedéseket és a titkosítási mechanizmusokat. A felhasználó maga nem sokat tehet, hogy megvédje az ilyen eszközöket, először ugyanis a gyártóknak kell(enne) lépniük. Mindenestre a szakértők azt javasolják, hogy csak a szükséges eszközöket csatlakoztassuk az internetre, és azokat is tegyük tűzfal mögé. Tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket, és használjunk jó biztonsági termékeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól