szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bekeményített a Twitter: a Kaspersky Lab többé nem hirdethet a weboldalán. Az indokok között szerepel az orosz hírszerző szervekkel való állítólagos kapcsolat.

A Kaspersky Lab ugyan nyugodtan használhatja a Twittert az oldal szabályai szerint, viszont nem hirdethet rajta. Az ok: a Twitter üzemeltetői szerint a Kaspersky Lab olyan üzleti modellt használ, amelyik nem felel meg a Twitter hirdetésekkel kapcsolatos gyakorlatának – döntött az oldal még januárban.

A Kaspersky Lab vezérigazgatója, Eugene Kaspersky, miután csak egy sablonválaszt kapott korábban írt levelére, most nyílt levelet írt a Twitter vezetőségének, meglepődésének hangot adva. „Mi vaaan???” – idézhetnénk igencsak szabadon fordítva a levelében szereplő „Huh?”-t, amelyet azután így folytat: újra és újra elolvastam a lehetséges indokokat, de még mindig nem értem, milyen kapcsolatban van mindez velünk. Nem sértettünk meg sem írott, sem íratlan szabályokat, az üzleti modellünk ugyanaz, mint amit a kiberbiztonsági cégek használnak: termékeket és szolgáltatásokat kínálunk a felhasználóknak, akik fizetnek ezért. A tilalom szerintünk ellentmond a Twitter sokat hangoztatott, szabad véleménynyilvánítási elvének.

©

A Twitter egyébként a Homeland Security (az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma) figyelmeztetésére hivatkozott, amely szerint az amerikai kormány aggodalommal figyeli egyes Kaspersky-tisztségviselők és az orosz hírszerzés, illetve más kormányzati szervek kapcsolatát. (A tavaly októberben nyilvánosságra került esetről itt olvashatnak.)

Kaspersky határozottan tagadta, hogy platformja az amerikai kommunikáció és adatok orosz lehallgatásának eszköze lenne. Azt persze ő sem vitatja, hogy valóban kikerültek titkos adatok az NSA (amerikai nemzetbiztonsági ügynökség) egyik külső munkatársának laptopjáról, azonban ebben ők teljesen ártatlanok, az adatokat továbbító vírus ugyanis akkor került a gépre, amikor annak tulajdonosa egy nem hivatalos Windows-verziót próbált telepíteni a laptopra.

Bármi lesz is – írja a vezérigazgató – az oldalra szánt hirdetési pénzt a digitális szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundationnek fogja adni. A legrosszabb fajta vírus a hazugság, amivel szemben az egyetlen ellenszer, ha megőrizzük a kritikus gondolkodás képességét – írja még a levélben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával