szerző:
hvg.hu

Bekeményített a Twitter: a Kaspersky Lab többé nem hirdethet a weboldalán. Az indokok között szerepel az orosz hírszerző szervekkel való állítólagos kapcsolat.

A Kaspersky Lab ugyan nyugodtan használhatja a Twittert az oldal szabályai szerint, viszont nem hirdethet rajta. Az ok: a Twitter üzemeltetői szerint a Kaspersky Lab olyan üzleti modellt használ, amelyik nem felel meg a Twitter hirdetésekkel kapcsolatos gyakorlatának – döntött az oldal még januárban.

A Kaspersky Lab vezérigazgatója, Eugene Kaspersky, miután csak egy sablonválaszt kapott korábban írt levelére, most nyílt levelet írt a Twitter vezetőségének, meglepődésének hangot adva. „Mi vaaan???” – idézhetnénk igencsak szabadon fordítva a levelében szereplő „Huh?”-t, amelyet azután így folytat: újra és újra elolvastam a lehetséges indokokat, de még mindig nem értem, milyen kapcsolatban van mindez velünk. Nem sértettünk meg sem írott, sem íratlan szabályokat, az üzleti modellünk ugyanaz, mint amit a kiberbiztonsági cégek használnak: termékeket és szolgáltatásokat kínálunk a felhasználóknak, akik fizetnek ezért. A tilalom szerintünk ellentmond a Twitter sokat hangoztatott, szabad véleménynyilvánítási elvének.

©

A Twitter egyébként a Homeland Security (az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma) figyelmeztetésére hivatkozott, amely szerint az amerikai kormány aggodalommal figyeli egyes Kaspersky-tisztségviselők és az orosz hírszerzés, illetve más kormányzati szervek kapcsolatát. (A tavaly októberben nyilvánosságra került esetről itt olvashatnak.)

Kaspersky határozottan tagadta, hogy platformja az amerikai kommunikáció és adatok orosz lehallgatásának eszköze lenne. Azt persze ő sem vitatja, hogy valóban kikerültek titkos adatok az NSA (amerikai nemzetbiztonsági ügynökség) egyik külső munkatársának laptopjáról, azonban ebben ők teljesen ártatlanok, az adatokat továbbító vírus ugyanis akkor került a gépre, amikor annak tulajdonosa egy nem hivatalos Windows-verziót próbált telepíteni a laptopra.

Bármi lesz is – írja a vezérigazgató – az oldalra szánt hirdetési pénzt a digitális szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundationnek fogja adni. A legrosszabb fajta vírus a hazugság, amivel szemben az egyetlen ellenszer, ha megőrizzük a kritikus gondolkodás képességét – írja még a levélben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Átmeneti műlábat kapott egy sérült gólya - videó

Átmeneti műlábat kapott egy sérült gólya - videó

Csökkenie kéne most a benzinárnak, mondjuk miért

Csökkenie kéne most a benzinárnak, mondjuk miért

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?