szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A matematika fejedelme, Johann Carl Friedrich Gauss előtt tiszteleg ma különleges logójával a Google.

Napra pontosan 241 éve, 1777. április 30-án született Johann Carl Friedrich Gauss. Az alacsonyabb osztályhoz tartozó, műveletlenként emlegetett szülők gyerekeként napvilágot látott Gauss igen magas szintre jutott elméje pallérozásában.

©

A maximalista természettudós az anekdoták szerint már kisgyermekként kitűnt a többiek közül, háromévesen már édesapja pénzügyi számításaiban talált hibát, általános iskolában pedig matematikatanárja ámult el, amikor másodpercek alatt adta össze fejben 1-től 100-ig az egész számokat.

22 évesen már a tudományos életben is jegyezték a nevét, előbb a matematika terén. Majd 24 éves korában, 1801-ben már a csillagászatban is, miután a Ceres első megfigyelését követően, bonyolult számítások elvégzésével megjósolta a Ceres kisbolygó pozícióját – még aban az évben kiderült, hogy mindössze fél fokkal tévedett. Szintén 1801-ben adta Disquisitiones Arithmeticae című művét, amelyben egyebek mellett először mondta ki és bizonyította a számelmélet alaptételét, bevezette a moduláris aritmetikát és igazolta a számelmélet több klasszikus tételét – és mindezt latinul.

Gausst minden idők egyik legnagyobb matematikusaként tartják számon. Munkásságával más több tudományterületet is gazdagított, hozzájárult az analízis, az asztronómia, a differenciálgeometria, a geodézia, az optika és a mágnesesség megértéséhez, fejlődéséhez is.

A Magyar Tudomány című folyóiratban közölt tanulmány szerint Gauss három magyar csillagászt sorolt barátai közé. Zách János Ferencet mesterként tisztelte: egyike volt azoknak, akiktől a csillagászat gyakorlati tudnivalóit elsajátította. Levelezésük 1799-ben kezdődött, személyesen a Harz-hegység legmagasabb csúcsán találkoztak először 1803 augusztusában. Pasquich János soha nem találkozott Gaussal, bár többször készült erre a nagy eseményre. 1800-tól fogva azonban figyelemmel kísérték egymás tudományos működését a Zách által megindított Monatliche Correspondenz révén, ahová mindketten rendszeresen küldtek közleményeket. Levelezésük 1812-ben kezdődött, amikor Pasquich János azzal a kéréssel fordult az akkor már jelentős csillagásznak számító Gausshoz, hogy ajánljon valakit tanítványai közül munkatársnak a hamarosan felépülő Gellérthegyi Csillagdába. Kapcsolatukat később egy szomorú esemény tette még szorosabbá. 1823-ban az akkor már igen beteg Pasquichot súlyos szakmai rágalmak érték, ezek alól tisztázta őt Gauss - tanítványai segítségével az Astronomische Nachrichtenben megjelent, Ehrenrettung című röpiratban. Tittel Pál pedig tanítványa volt a nagy tudósnak. Másfél évig tartózkodott Gaussnál Göttingenben, aki ott igen megszerette szorgalmáért, tehetségéért, szórakoztató egyéniségéért. Tittel Gauss családjával is baráti kapcsolatba került.

A Google logója Carl Friedrich Gauss születésének 241. évfordulóján
©

A matematika fejedelme 1855. február 23-án halt meg, miután szívrohamot kapott. Agyát Rudolf Wagner őrizte meg és tanulmányozza. Annak 1492 grammos súlyával és 219 588 négyzetmilliméteres felületével magyarázták akkoriban Gauss zsenialitását.

Ha máskor is érteni szeretné, miért különleges a Google aznapi logója, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!