szerző:
hvg.hu

Aki szereti a régi képeket és a helytörténetet, annak mindenképp érdemes letöltenie a programot, amelyben térképes alapon lehet böngészni a régi fotókat. Ráadásul van egy extra funkció is!

Elindult a régi képeket gyűjtő oldal, a Fortepan legújabb fejlesztése, a ForteGo alkalmazás – közölték a Fortepan alapítói. A ForteGo egy ingyenes térképes app, amely megmutatja a felhasználó pozíciójához legközelebb készült archív fotókat, segít rátalálni az eredeti helyszínre, valamint felkínálja, hogy az illető készítsen a telefonjával egy "ilyen volt – ilyen lett" képpárt, amit meg is lehet osztani a közösségi felületeken.

A Fortepan közleményében azt írják, az ötlet két éve merülte fel, ugyanis telefonon nagyon nehezen kereshető az oldal adatbázisa. "Valami olyasmiről álmodoztam, hogy az ember sétál a városban (Budapesten, Szombathelyen, Almádiban) és a zsebében szól a telefon, hogy hahó, itt egy archív kép az utcáról. Nézd, mások is éltek itt régen. Ebből az álomból indult a ForteGo."

A végül elkészült applikáció ugyan nem küld értesítést, de az elérhető archív képeket térképes navigációval lehet megtalálni, egy filmcsíkon végig lehet pörgetni a pozíciónkhoz legközelebbi fotókat, és ha kiválasztunk egyet, az app segít odatalálni, itt pedig ha a felhasználó készít egy képet, akkor az app összefűzi a régi és a mai képet egy virtuális képeslappá, amit el lehet menteni vagy meg is lehet osztani.

©

A ForteGo egyelőre még csak 250 képpel működik, ugyanis a kísérleti verzió a május 5-6-i hétvégén megtartott Budapest100 fesztiválra készült, amely az idén a főváros tereire (összesen 23-ra) koncentrál, ezeken lesznek nyitott házak programokkal. Az alkalmazásban is egyelőre csak ezek a terek és házak szerepelnek, de a készítők dolgoznak azon, hogy a Fortepan adatbázisában lévő 33 000 budapesti kép is elérhető legyen a ForteGón. A későbbiekben pedig vidéki városokat is be akarnának vonni a projektbe.

Az app egyelőre csak az iPhone-os AppStore-ban érhető el, de dolgoznak az androidos változaton is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását