szerző:
hvg.hu

Az Opera fejlesztői a funkciók tekintetében nem találták fel újra a mobilos böngészőt, de minden eddiginél kényelmesebbé tették a használatát.

Elsőre talán fel sem tűni, de ha jobban belegondolunk, észrevehetjük, hogy a nap nagy részében egykézzel használjuk a mobilunkat. Elég csak a tömegközlekedésre gondolni, ahol menet közben nem árt, ha kapaszkodunk, az utcán sétálva vagy épp az ebédszünet ideje alatt. Ez viszont a nagy kijelzők miatt kényelmetlen (ha nem lehetetlen) feladat, pláne akkor, ha a böngészőt szeretnénk használni. Az Opera épp ezt a kellemetlenséget szeretné megszűntetni.

A fejlesztők szinte teljes titokban készítették el a cég legújabb mobilos böngészőjét, az Opera Touch-ot, ami egyelőre csak androidos eszközökre érhető el (de már tervezik az iPhone-ra és iPadre szánt változatot). Az app különlegessége nem a képességeiben rejlik – a funkciókat tekintve nagyjából hozza azt, amit bármelyik másik mobilos böngésző is –, sokkal inkább abban, hogy a felhasználót helyezték előtérbe.

A könyvjelzők vagy a lapok közti váltás lehetősége például a kijelző aljára került menü segítségével érhető el, így jóval kényelmesebb használni azokat, mintha a kijelző tetején lennének. A Safari felhasználóinak ez az újdonság ismerős lehet, az androidos böngészőkből viszont fájóan hiányzott a megoldás.

Ráadásul a különböző tapintásokra különböző módon reagál az alsó menü. Ha csak egyszer megnyomjuk, egy új lap nyílik meg amin keresést végezhetünk, ha viszont hosszan nyomjuk, választhatunk a lapok közül.

Ami szintén üdvözlendő fejlesztés, az az, hogy a böngészőben már alapból ott van a hirdetésblokkoló és a kirptopénz-bányászat elleni védelem is – vagyis így senki nem tudja majd arra használni a mobilunk erőforrását, hogy miközben az adott weboldalon böngészünk, Bitcoint (vagy más hasonló valutát) bányásszanak a készülékkel. Ezek az opciók azonban alapértelmezettként ki vannak kapcsolva, így ha valóban védekezni szeretnénk (és nem akarunk reklámot), át kell pöccinteni a beállítást.

További különlegesség a böngésző úgynevezett Flow funkciója, aminek segítségével "összeköthetjük" a laptopot a mobillal. Egész pontosan arról van szó, hogy egy QR-kód beolvasása után a gépen és a mobilon lévő Opera böngésző összekapcsolódik, így linkeket és szöveges üzeneteket is küldhetünk egyik készülékről a másikra – anélkül, hogy bárhová be kellene jelentkeznünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Az észbontóan jól kereső Jennifer Lawrence elszántan harcol a politikai korrupció ellen

Az észbontóan jól kereső Jennifer Lawrence elszántan harcol a politikai korrupció ellen

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók