szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azonnal menesztette a Facebook biztonsági részlegének egyik fejlesztőjét, miután kiderült, hogy az alkalmazott a belsős hozzáférésével megszerzett információkat arra használta, hogy egy randizós alkalmazáson keresztül nők után kutasson.

A jelek szerint egy Facebook-alkalmazott nemcsak munkájához használta fel a közösségi oldal adatbázisában található személyes információkat, hanem arra is, hogy a népszerű Tinder alkalmazásban "stalkoljon", vagyis nézegessen nőket, leskelődjön utánuk.

Az esetről beszámoló Gizmodo szerint az azóta kirúgott alkalmazott egy meg nem nevezett biztonsági mérnök volt, aki a kiszemelteknek üzeneteket is küldött, az egyikben pedig hencegve mesélt arról, hogy professzionális szintű stalker hírében áll. Minderre Jackie Stokes, a Spyglass Security nevű cég alapítójának egyik ismerőse útján derült fény, miután Stokes a Twitteren arról számolt be, hogy az ismerős néhány hátborzongató üzenetet kapott egy valakitől, aki a közösségi oldal egyik alkalmazottjaként mutatkozott be neki. Az ügyről ezután értesültek a Facebooknál.

Az üggyel kapcsolatos közlemény szerint a Facebook szigorú irányelvekkel és technikai korlátozásokkal rendelkezik, az alkalmazottak így csak olyan adatokhoz férhetnek hozzá, amelyekre szükségük van a munkájuk elvégzéséhez. Ilyen például, mint azt a Gizmodo kérdésére írták, a hibák kijavítása, illetve az ügyfélszolgálati problémák kezelése. Akik pedig visszaélnek a fentiekben taglalt szabályokkal, azokat haladéktalanul elbocsátják.

Azt nem tudni, hogy a kirúgott személy ellen indult-e valamilyen eljárás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban