szerző:
hvg.hu

Akkora, mint egy dominó, de ennek ellenére is órákig tartó kikapcsolódást garantálhat a PocketSprite nevű kis játékgép, amelyet a Game Boy reinkarnációjaként emlegetnek. A zsebbe csúsztatható eszköz már most, két héttel megjelenése előtt sikerterméknek tűnik.

Megszokhattuk már, hogy a közösségi finanszírozással foglalkozó oldalakon néha egészen meglepő dolgok is képesek felbukkanni, akárcsak most. A Team Pocket csapatának fejlesztése egy, a Game Boy-ra emlékeztető kis emulátor. A méretre utaló jelző ezúttal pedig szó szerint értendő: a PocketSprite akkora, hogy egy kulcstartóra akasztva is vígan hordozható.

©

A projekt megvalósításához korábban a Crowd Supply oldalán fogtak pénzgyűjtésbe a játékgép kiötlői, de a 20 ezer dolláros gyártási tőkének végül négyszeresét, több mint 80 ezret kalapoltak össze, ami mindenképp elismerésre méltó teljesítmény. (A gép első verziója egyébként másfél évvel ezelőtt látott napvilágot, és 2016-os Hackaday konferencián mutatták be, mint fejlesztői bravúrt.)

A gép Game Boy, Game Boy Color, Sega Master System, és Game Gear platformokra írt játékokkal is megbirkózik, így lényegében tucatnyi program telepíthető rá, akár wifin keresztül is (igen, van Tetris is). Ami a hardvert illeti: kijelzője OLED típusú, processzora egy kétmagos, 240 MHz-es ESP32 chip. A számítási teljesítményt 520 KB-nyi RAM segíti, ami bőven elegendő, tekintve, hogy a játékok abszolút nem a mai elvárásoknak megfelelő darabok, sőt. A gép mondjuk így is köröket ver az eredeti, 1989-ben bemutatott Game Boy-ra, hiszen abban 16 KB-nyi memória dolgozott.

A PocketSprite kétféle kiadásban rendelhető: a használatra kész 55 dollárba (átszámítva mintegy 13 ezer forintba) kerül, de ha valaki elbíbelődne az összerakásával, úgy szétszerelt változatban is kérhető. Van extrákkal feltuningolt is, az 199 dollárért kapható. Ezért alumínium tok és speciális, kvarc képernyővédő is jár. Az első készletek kiszállítását május 15-re ígérik de aki most rendel, annak várnia kell még néhány további hetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Ne árts! Ne vágj át! – a szülészeti erőszak ellen tüntettek a Szabadság téren

Ne árts! Ne vágj át! – a szülészeti erőszak ellen tüntettek a Szabadság téren

A nap videója: kis Matiz rossz irányban a 10-es úti körforgalomban

A nap videója: kis Matiz rossz irányban a 10-es úti körforgalomban

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Tematikus élményparkot építenének a Balatonnál

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

A pilóták kiakadtak a Ryanair új tervén

A pilóták kiakadtak a Ryanair új tervén