szerző:
hvg.hu

Elsősorban az androidos mobileszközöket veszélyezteti az a korábbiaknál is fejlettebb kártevő, mely az eszközök szinte minden funkcióját képes lekövetni, így csaknem mindent lát, amit a telefon vagy a táblagép tulajdonosa éppen csinál. És ez csak a kisebbik gond.

A ZooPark nevű malware nem ismeretlen az androidos felhasználók előtt, hiszen jó ideje létező kártevőről van szó. A vírus most a negyedik generációnál tart, és minden korábbinál veszélyesebbnek tűnik: kezdetben "csak" a névjegyeket lopta el, az új verzió viszont a böngészési előzményeket és a vágólapon lévő szöveget is látja, de ugyanígy ránézhet a memóriakártyán tárolt képekre, videókra, és belehallgathat a rögzített hanganyagokba is.

A Kaspersky Lab munkatársai által kiszúrt ZooPark mostani generációja azért is veszélyes, mert a leskelődés mellett az adatokat (például fotókat, mentett képernyőképeket) képes ellopni a megfertőzött készülékről, vírushoz képest is szokatlan módon: titokban hívásokat indíthat, illetve üzeneteket küldhet a szükséges parancsok végrehajtása érdekében.

A jelentésből arra is fény derült, hogy a kártevő elsősorban olyan üzenetküldő alkalmazásokat céloz, mint a Telegram és a WhatsApp, de a Chrome böngészőt használók sincsenek biztonságban. Az európai felhasználók egyelőre egyébként nem fenyegeti veszély, a jelenlegi adatok szerint a ZooPark ugyanis közel-keleti célpontokra utazik, köztük marokkói és egyiptomi készüléktulajdonosokra.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a megtámadott eszközöket a jelentés szerint minden bizonnyal tudatosan és nem véletlenszerűen választották ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!