szerző:
hvg.hu

Magyar internetezők tömegeit érintő biztonsági problémát fedezett fel a hazai IT biztonsági cég, a Secure Networx.

A jelentés szerint olyan, jelszavakat is tartalmazó listára bukkantak egy orosz fórumon, amelyen magyarországi felhasználók adatai is szerepelnek, százezres nagyságrendben.

Az apró részletességgel összegyűjtött, könyvtárakba rendezett lista egy úgynevezett kombó, amelyben sok rendszerből kiszivárgott hozzáférések találhatók. Az állományokat gondosan kategóriákba rendezték és olyan mappákat találni, mint a "shopping" vagy "gaming".

A beszámoló szerint egy "Other", illetve egy "Dump" néven kreált könyvtár is megtalálható a listában. Ezekben kizárólag mangarajongókról, illetve randioldalakat használókról kigyűjtött információk sorakoznak, de a terjedelmes lista rengeteg hazai weboldalt is tartalmaz, névvel együtt: ilyen az aktrecords.hu nevű ruhabolt oldala, a fotóval és világítástechnikával foglalkozó cfoto.hu, vagy a Közgazdasági Szemle internetes felülete, a kszemle.hu. Mindhárom esetében felhasználónevek és jelszavak szivárogtak ki, de ez csak néhány, a veszélybe került oldalak közül.

A bejegyzésben megjegyzik, hogy régebbi, valószínűleg 2017-es ügyről lehet szó, vagyis az adatok nem mostanában szivárogtak ki. Ugyanakkor az érintett szájtok talán nem is vették észre, hogy támadás áldozatai lettek, így könnyen lehet, hogy a kikerült jelszavak jó része még ma is működik. Ha az érintett weboldalak közül regisztrált valamelyikre, úgy haladéktalanul változtasson jelszót. Ehhez itt ajánlunk remek segítséget: úgy csinálhat nagyon erős jelszót magának, akár több oldalhoz is, hogy sosem fogja elfelejteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának