szerző:
hvg.hu

A Qualcomm viselhető eszközökbe is gyárt chipeket, és ezek akár azt is láthatják, merre néz a felhasználó.

A német WinFuture portál számolt be a Qualcomm következő, viselhető eszközökbe szánt, a szemmozgást is követni képes chipjéről. A Snapdragon Wear 3100 chipet a jövő okosóráiban éppúgy lehet majd használni, mint a különféle AR-szemüvegekben.

Az igazán nagy kihívás az ilyen esetekben nem is a szem mozgását követő technológia megvalósítása (a kereskedelmi forgalomban lévő Snapdragon 800-as sorozatú chipek már tudnak ilyet), hanem a viselhető eszközök kicsiny méretéhez illeszkedő, különösen energiahatékony áramkörök készítése. A szemmozgás követése ugyanis rengeteg bonyolult számítási művelettel jár, ezért is kerül be az új chipbe a Qualcomm új energiagazdálkodási megoldása (PMV 3100).

©

A Snapdragon Wear 3100 a Snapdragon 212 mobil chip leszármazottja. A jelenlegi hírek szerint egy négymagos ARM Cortex-A7 CPU dolgozik majd benne. A Qualcomm megerősítette, hogy a viselhető eszközökbe szánt új chipet az év második felében mutatja majd be, és legalább egy olyan okosórába bekerül, amely az ünnepi szezonban fog megjelenni. Sokan azt feltételezik, hogy ennek az okosórának a gyártója a Google lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!