szerző:
hvg.hu

Az új technológiák lehetőséget adnak a bőrredők közé szorult egészen apró molekulák elemzésére is, ebből pedig rengeteg mindenre lehet következtetni.

Az eddiginél sokkal részletesebb bűnözői profil felrajzolása is lehetséges az ujjlenyomatok alapján egy új módszerrel – olvasható az e heti HVG-ben.

Az ujjon a bőrfodorszálak a magzati lét 18. hetében alakulnak ki, és még egypetéjű ikrek esetében is egyediek. Az ujjlenyomatokat már 120 éve használják elsősorban bűnözők azonosítására, Magyarországon 1904-től, ennek ellenére egy vizsgálat szerint minden 18. mintát tévesen azonosíthattak.

Az egyre érzékenyebb mérési lehetőségek nyomán viszont egyre sokoldalúbbá válik az ujjnyomatok elemzése: meg lehet belőle állapítani, hogy az illető fogyasztott-e kábítószert, de az ujjnyomat tulajdonosának nemét is meg lehet belőle állapítani, illetve hogy milyen tisztító- vagy kozmetikai szerekhez ért hozzá, megérintett-e óvszert, milyen ételeket és italokat fogyasztott, és van-e rajta hajszál- vagy vérmaradvány – ez pedig akár még egy 30 éves ujjnyomaton is kimutatható.

A molekulák elemzése alapján így végül egy igen részletes személyiségprofil is felállítható, a bőrredők közé szorult molekulák vizsgálata pedig akár az egészségügyben is segíthet.

További részletek az e heti HVG-ben olvashatók!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!