szerző:
hvg.hu

A Cisco értesülései szerint félmillió routert és egyéb eszközt fertőztek meg hackerek, hogy nagyszabású kibertámadást indítsanak Ukrajna ellen. Állítólag júniusban tervezik végrehajtani.

Nagyszabású kibertámadást készíthetett elő Oroszország Ukrajna ellen - közölte szerdán a Cisco Systems Inc. amerikai kommunikációs nagyvállalat. A Kreml egyelőre nem reagált a Reuters brit hírügynökségnek az üggyel kapcsolatos megkeresésére.

A Cisco Systems közlése szerint hackerek legalább 500 ezer hálózati útválasztót (routert) és tárolóeszközt fertőztek meg egy kifinomult kártevő szoftverrel legalább 54 országban, ami előkészület lehet egy újabb, Ukrajna elleni nagyszabású kibertámadáshoz.

Az amerikai vállalat kiberhírszerzési osztálya közölte, erős annak a gyanúja, hogy a fertőzések mögött az orosz kormány állhat, ugyanis a VPNFilternek elnevezett kártevő programnak hasonló a kódolása, mint a korábbi, az amerikai kormány által Moszkvának tulajdonított, nagyszabású támadásokhoz használt kártevő programoknak.

Az új kártevő programot kémkedéshez, hálózati kapcsolatok megzavarásához, vagy adatpusztító támadásokhoz lehet felhasználni. Bár a VPNFilter kis irodai routereket és tárolóeszközöket fertőz meg, minél több a fertőzött eszköz, annál nagyobb koordinált támadást lehet indítani jelentős célpontok ellen - fejtette ki a cég egyik fejlesztője, Craig Williams.

Ukrajnát több, az ország elektromos hálózatát és más ipari szektorait célba vevő kibertámadás is érte az utóbbi években, mióta Oroszország elcsatolta a Krím félszigetet. Az egyik ilyen nagyszabású, magát globálissá kinövő támadást a NotPetya zsarolóvírussal hajtották végre 2017 júniusában. A kártevő szoftverrel az ukrán pénzügyi rendszert próbálták megbénítani, tönkretéve az ukrán központi bank, a kijevi repülőtér és a csernobili atomerőmű számítógépes rendszerét is. A vírus azonban nemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában mintegy 60 ország 200 vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította. Washington és Kijev is Moszkvának tulajdonította a támadást, több szakértő pedig arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzést terjesztők célja nem is az anyagi haszonszerzés volt, hanem adatpusztítás.

A VPNFilter ráadásul önmegsemmisítő funkcióval is rendelkezik, amelyet a hackerek a vírus, illetve más, a fertőzött eszköz működéséhez szükséges szoftverek törlésére is használhatnak.

Kijevben tartják a Bajnokok Ligája döntőmeccsét a hét végén. A Cisco a valószínűsíthető orosz kibertámadást júniusra jósolja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

Érzi-e Süli János a bukás szelét, paks–nagymarosi miniszternek látja-e magát? – élő videó

Érzi-e Süli János a bukás szelét, paks–nagymarosi miniszternek látja-e magát? – élő videó

Megvannak az év leginkább szülőbarát pedagógusai

Megvannak az év leginkább szülőbarát pedagógusai

Az MTVA akkor sem sajnálja a pénzt, ha fodrászról vagy stylistról van szó

Az MTVA akkor sem sajnálja a pénzt, ha fodrászról vagy stylistról van szó

Németh Szilárd hajlandó bocsánatot kérni

Németh Szilárd hajlandó bocsánatot kérni

Olyan jó az idei legolcsóbb iPhone, hogy a másik kettőt lehet, hogy nem is érdemes megvenni

Olyan jó az idei legolcsóbb iPhone, hogy a másik kettőt lehet, hogy nem is érdemes megvenni