szerző:
hvg.hu

A Qualcomm bejelentette első, kifejezetten a kiterjesztett és a virtuális valóság eszközei számára készített áramkörét, a Snapdragon XR1 lapkakészletet.

A virtuális és a kiterjesztett valóság eszközeit tuningolná fel a Qualacomm a Augmented World Expón (AWE) bejelentett Snapdragon XR1 lapkakészlettel. Amellett, hogy a cég 800-as sorozatú chipjei a megtalálták a helyüket az AR- és VR-világban, a gyártó külön is kiemeli az XR1 jellemzőit, például hogy szerintük tökéletesen játssza majd le a 60 fps 4K-videókat, igen alacsony áramfogyasztás mellett. Hasonló a helyzet a platform hőkibocsátására is, azaz szinte nem is fog melegedni.

Támogatni fogja az olyan kulcsfontosságú vizuális API-kat, mint az Open GL, az Open CL és a Vulkan, és ezzel számos lehetőséget kínál majd a fejlesztőknek. A hangokat illetően sincs miért szégyenkeznie: a binaurális audió mellett a chipkészlet támogatja a Qualcom 3D Audio Suite-ját, a Qualcomm aptX Audiót (a hifi érdekében), a hangasszisztenst és a Bluetooth-lejátszást.

©

A mesterséges intelligencia területén megbirkózik az AI-hez kapcsolódó lekérdezések feldolgozásával, és képes nagy teljesítményű, energiatakarékos gépi tanulás alapú algoritmusok futtatására. Ez rendkívül hasznos lehet majd a jövő VR-headsetjeiben. A lapkakészlet létrehozása egyúttal azt is jelenti, hogy a Qualcomm úgy érzi, az önálló (AR, VR) headsetek piaca immár elég nagy ahhoz, hogy megérje a dedikált platform (beleértve annak különböző költségeit). A lapkakészlet részletesebb specifikációit (pl. a használt CPU-magok, GPU-konfiguráció) a Qualcomm egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!