szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Firefox fejlesztői egy régóta fennálló, és meglehetősen idegesítő problémára találtak megoldást, de gondoltak azokra is, akik nem elégedettek a böngésző kinézetével.

Az elmúlt időszakban több újdonsággal is előrukkolt már a Mozilla fejlesztőcsapata. Az egyik ilyen volt például a tavaly kiadott Firefox Quantum, ami igencsak megszorongatta a nagy rivális Google Chrome-ot. Aztán januárban jött a Firefox új verziója, ami még gyorsabb lett, márciusban pedig az új funkció, ami segít eltüntetni a legidegesítőtt dolgot a neten. A Firefox fejlesztőcsapata most ismét előállt egy két újdonsággal, melyeket várhatóan sokan megkedvelnek majd.

Az egyik ilyen megoldás a Side View (magyarul: Oldalnézet) nevű funkció, amelynek lényege, hogy a Firefox képes egy ugyanazon ablakban két böngészőlapot is megnyitni úgy, hogy mindkettőt egyszerre lássuk. Ez nagy könnyebbség azoknak, akiknek arra lenne szükségük, hogy egyszerre két weboldalt is lássanak. Eddig erre legfeljebb úgy volt lehetőség, hogy a második weboldalt egy új ablakban nyitották meg, majd átméretezés után egymás mellé húzták a kettőt.

Az új funkciónak köszönhetően azonban elég csak kijelölni, hogy melyik weboldalt akarjuk az aktuálisan látott mellett megjeleníteni. A Side View gombja az eszköztár jobb felső sarkában jelenik majd meg, a megnyomásával pedig kiválaszthatjuk, melyik aktív (vagy épp nemrég bezárt) böngészőlapot akarjuk még megjeleníteni.

Bár a fejlesztés valóban hasznos, az első felhasználói beszámolók szerint vannak még gyerekbetegségei. Ilyen például, hogy nem lehet csak úgy webcímet “ráhúzni” az Oldalnézet ablakára, illetve a könyvjelzőket sem ebben a nézetben nyitja meg a Firefox.

A másik újdonság a Colors, amely gyakorlatilag szabad kezet ad a felhasználóknak, hogy saját ízlésük alapján készítsék el az egyedi stílusú böngészőt. Beállíthatjuk a színeket, mintákat, és szinte minden elemét a böngészőablaknak. Az elkészített témákat aztán elküldhetjük az ismerősöknek, de el is menthetjük saját beállításként.

Az új funkciók egyelőre a tesztelés állapotában vannak, ehhez telepíteni kell a Firefox Tesztpilótát. A böngésző ezen változata windowsos, OS X-es és linuxos Firefoxhoz érhető el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket