szerző:
hvg.hu

A Firefox fejlesztői egy régóta fennálló, és meglehetősen idegesítő problémára találtak megoldást, de gondoltak azokra is, akik nem elégedettek a böngésző kinézetével.

Az elmúlt időszakban több újdonsággal is előrukkolt már a Mozilla fejlesztőcsapata. Az egyik ilyen volt például a tavaly kiadott Firefox Quantum, ami igencsak megszorongatta a nagy rivális Google Chrome-ot. Aztán januárban jött a Firefox új verziója, ami még gyorsabb lett, márciusban pedig az új funkció, ami segít eltüntetni a legidegesítőtt dolgot a neten. A Firefox fejlesztőcsapata most ismét előállt egy két újdonsággal, melyeket várhatóan sokan megkedvelnek majd.

Az egyik ilyen megoldás a Side View (magyarul: Oldalnézet) nevű funkció, amelynek lényege, hogy a Firefox képes egy ugyanazon ablakban két böngészőlapot is megnyitni úgy, hogy mindkettőt egyszerre lássuk. Ez nagy könnyebbség azoknak, akiknek arra lenne szükségük, hogy egyszerre két weboldalt is lássanak. Eddig erre legfeljebb úgy volt lehetőség, hogy a második weboldalt egy új ablakban nyitották meg, majd átméretezés után egymás mellé húzták a kettőt.

Az új funkciónak köszönhetően azonban elég csak kijelölni, hogy melyik weboldalt akarjuk az aktuálisan látott mellett megjeleníteni. A Side View gombja az eszköztár jobb felső sarkában jelenik majd meg, a megnyomásával pedig kiválaszthatjuk, melyik aktív (vagy épp nemrég bezárt) böngészőlapot akarjuk még megjeleníteni.

Bár a fejlesztés valóban hasznos, az első felhasználói beszámolók szerint vannak még gyerekbetegségei. Ilyen például, hogy nem lehet csak úgy webcímet “ráhúzni” az Oldalnézet ablakára, illetve a könyvjelzőket sem ebben a nézetben nyitja meg a Firefox.

A másik újdonság a Colors, amely gyakorlatilag szabad kezet ad a felhasználóknak, hogy saját ízlésük alapján készítsék el az egyedi stílusú böngészőt. Beállíthatjuk a színeket, mintákat, és szinte minden elemét a böngészőablaknak. Az elkészített témákat aztán elküldhetjük az ismerősöknek, de el is menthetjük saját beállításként.

Az új funkciók egyelőre a tesztelés állapotában vannak, ehhez telepíteni kell a Firefox Tesztpilótát. A böngésző ezen változata windowsos, OS X-es és linuxos Firefoxhoz érhető el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!