szerző:
hvg.hu

Summit – magyarul csúcs, csúcspont, tetőpont. A sokszor, sok helyen használt angol kifejezés a számítástechnikába is bevonul, az amerikaiak ugyanis megépítették a világ immár legerősebb szuperszámítógépét, a Summitot.

A napokban már mi is beszámoltunk arról, hogy visszavette a vezetést az Egyesült Államok Kínától a szuperszámítógépek világában, immár amerikai a legerősebb szuperkomputer. (A szuperszámítógépek idei toplistája a hónap végén jelenik majd meg.)

De mit is tud ez az amerikai gép a kínai ellenében? Nos, a tavalyi bajnok, a Sunway TaihuLight 93 petaflop/másodperc sebességgel dolgozik, míg a tennessee-i Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban, az IBM, az Nvidia, a RedHat és az InfiniBand szakembereinek közreműködésével épített gép sebessége 200 petaflop másodpercenként, azaz 200 ezer trillió lebegőpontos műveletet végez másodpercenként. Hogy ez mit is jelent, azt a The Hacker News világítja meg: ez a műveletszám annyi, mint ha a Föld 7,6 milliárd lakosának mindegyike 26,3 millió számítást végezne el egy számológépen egyetlen másodperc alatt.

©

A Summit 4608 szervert tartalmaz, valamennyiben két IBM Power9 CPU ügyködik 3,16 GHz-es, 22 párhuzamosan dolgozó maggal. Ez összességében nagyjából 200 ezer processzormagot jelent. Minden Power9 áramkör hat Nvidia Tesla V100 GPU-hoz kapcsolódik. A rendszer több mint 10 petabájtnyi RAM-ot tartalmaz. A Summitot kezdetben asztrofizikai, rákkutatási, a fúziós energiával és a függőségek kezelésével kapcsolatos feladatokra használják.

Az IBM egyébként építi már a Summit kisebb változatát. A Sierra nevű gép feldolgozási sebessége 125 petaflop lesz másodpercenként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!