szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi, emberek elképzelni sem tudjuk, mit láthat maga előtt például egy egyszerű légy, a tudomány viszont már ezt is képes a realisztikushoz igen közelálló módon megmutatni.

Az ember szeme különleges, hiszen egyrészt képesek vagyunk megkülönböztetni a színeket, másrészt olyan részleteket is felfedezünk általa, amelyre a fajok többsége egyáltalán nem képes. Épp ezért vágtak bele egy érdekes kutatásba a Duke Egyetem szakemberei, akik az állatvilág különböző egyedeinek látásmódját hasonlították össze legfontosabb érzékszervünkkel.

A Trends in Ecology & Evolution című kiadványban is publikált eredmények szerint a látásélességünk nagyjából egy csimpánzéval azonos, és bár az is igaz, hogy lényegesen nagyobb részletben látjuk az előttünk lévő dolgokat, mint a legtöbb állat, vannak olyan egyedek, amelyek ezen a téren jobban teljesítenek nálunk: ilyenek például a ragadozó madarak, amik kétszer(!) akkora részletben képesek “szkennelni” a látottakat.

A kísérletben részt vevő csapat ezen kívül összegezte az elmúlt évek tanulmányainak eredményét, melyet 600 állatfaj tanulmányozása során gyűjtöttek be. Azt találták, hogy az emberi szem nagyjából azonos szinten van a madarakéval és a már említett csimpánzokéval, de kiderült, hogy a polipok is hasonlóan látnak, mint mi. A legrosszabb látók nem meglepő mód a különböző rovarfajok közé sorolhatók be.

A kutatás legérdekesebb része az AcuityView nevű szoftverrel való munka volt, a tudósok ugyanis képeket hoztak vele létre, ahogy a különféle állatok (a macska, az aranyhal, a patkány, a légy és a szúnyog) is látják, érzékelik a körülöttük lévő a világot. Íme az eredmény:

©

Mint látható, egy macska közel ugyanolyan részletében látja a dolgokat, mint egy ember, egy közönséges légy vagy szúnyog viszont már alig, azok csupán homályos foltokat, elmosódást érzékelnek, csakúgy, mint a pillangók.

Balra ahogy mi, jobb ahogy egy lepke érzékel.
©

A fotók persze nem teljesen a valóságot tükrözik, és ezt igyekeztek is hangsúlyozni: a létrehozott képek egyszerűen egy állat látásélességének reprezentációi, így az egyes fajok tényleg látásmódja eltérő lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jordán Tamás: „Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él”

Jordán Tamás: „Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él”

Újabb óriási irodaház épül Budapesten

Újabb óriási irodaház épül Budapesten

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó