szerző:
hvg.hu

Ismét bebizonyították: olyan veszélyek is leselkedhetnek a számítógépünkre, amelyekre tényleg nem számítunk. Elég csak a megfelelő hangot lejátszani a gép környezetében, és máris tönkremegy a winchester.

Hallható hanggal, de akár az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahanggal is tönkre tehető egy számítógép merevlemeze – bizonyították be ismét a kutatók. Ezeket a hangokat a célkészülék közelében lévő hangszóróval lehet közvetíteni. Az úgynevezett akusztikus rezonanciával már korábban is kísérleteztek, és most ismét bebizonyosodott, hogy a hanghullámok olyan jelentős rezgéseket okozhatnak a merevlemezes meghajtók belső alkatrészeiben, amelyek végül lenullázzák az egységet.

©

A korszerű merevlemezek már olyan érzékelőket használnak, amelyek detektálják az ilyen rezgéseket, azonban a Michigani Egyetem és a Zhejiang Egyetem szakemberei által készített legújabb tanulmány szerint olyan hang- és ultrahanghullámokat lehet a számítógéphez juttatni, amelyek hamis pozitív eredményhez vezetve teszik tönkre a HDD-t. A kutatók a 39. biztonsági IEEE szimpóziumon demonstrálták, hogyan lehet támadásokat intézni a szóban forgó sérülékenység kihasználásával CCTV rendszerek és asztali számítógépek ellen. A támadásokat akár maga a gyanútlan felhasználó is végrehajthatja azzal, hogy rosszindulatú weboldalról vagy e-mailből származó hangokat játszik le a gépe számára.

A szakemberek Seagate, Toshiba és Western Digital meghajtókat teszteltek, és néhány másodperc alatt ki is tudták váltani a hibát. El tudták érni például, hogy egy Dell XP5 15 9550 laptop 45 másodperc alatt lefagyjon, és 125 másodperc után teljesen összeomoljon. A kutatók védekezési módszereket is javasoltak az ilyesfajta támadások megakadályozására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!