szerző:
hvg.hu

A Bonni Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztettek, ami először megfigyeli az emberek által végzett tevékenységet, majd egy következő akalommal megjósolja, mi lesz a következő lépésük.

Bár a jövőt olyan szinten megjósolni képes technológia, mint amilyet a Különvélemény című filmben láthattunk, egyelőre nem áll rendelkezésre, bizonyos értelemben jövőt jósló programot már így is használunk a hétköznapokban. Elég csak a mobilon használt prediktív szövegbevitelre gondolni, amikor a készülék megpróbálja kitalálni, milyen szót akarunk leírni – ezzel gyorsítva fel a gépelést. A német Bonni Egyetem kutatóinak új fejlesztése azonban már jóval közelebb áll ahhoz, amit a jövő jóslásának hívhatunk.

A ScienceAlert beszámolója szerint a szakemberek olyan rendszert fejlesztettek, amely képes percekkel előre megjósolni az emberi viselkedést. A kutatók arra voltak kíváncsiak, képes lesz-e a soron következő cselekvéseket felsorolni a gép akár öt perccel előre is akkor, ha egy folyamatnak csupán az első néhány lépését ismeri.

A konkrét esetben arra voltak kíváncsiak, a rendszer képes-e kitalálni egy séf soron következő lépéseit azáltal, hogy előtte számos videót "megnézettek" a géppel, amelyekben reggelit vagy salátát készítettek az emberek.

Ezek után a programnak mutattak egy új videót, amiben egy másik személy ugyanazt az ételt készíti el.

A kutatók kétféle módon próbálták meghatároztatni a mesterséges intelligenciával, hogy melyik lépés után mi következik. Egyrészt megpróbálja meghatározni a jövőben a tevékenységet, és azt, hogy mikor következik be ismét, másrészt pedig egy mátrix segítségével látolgatta a következő lépések valószínűségét. A találatok alapján minél közelebbi időre kellett előrejelezni egy lépést, annál pontosabb volt a rendszer. A csapatot vezető Jürgen Gall szerint a közeli történéseket illetően több mint 40 százalékos volt a találati arány.

A mátrixos meghatározás valamelyest pontosabbnak bizonyult, ha csak a következő 20 másodperc történéseit kellett kitalálni, a 40 másodperces jóslás esetében viszont már egyformának bizonyult a két módszer.

A szakemberek szerint mindez egy amolyan kezdőlépés egy hosszabb úton. Jó alap lehet ahhoz, hogy később a gépek valóban képesek legyenek pontosan megjósolni bizonyos történéseket. Attól azonban egy darabig még biztosan nem kell félni, hogy minden gondolatunkat kitalálja a rendszer. A szakemberek a fejlesztést egy olyan rendszerben próbálták ki – ebben az esetben a főzés –, amelynek lépései meglehetősen kötöttek, vagyis könnyebben kitalálhatók, mintha egy jóval szabadabb eseményrendszerről kellene előzetesen jósolniuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Néhány teve megszökött egy németországi cirkuszból, és elment a Lidlbe

Néhány teve megszökött egy németországi cirkuszból, és elment a Lidlbe

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

500 milliárd forint visszafizetésével fenyegethetik az önkormányzatokat

500 milliárd forint visszafizetésével fenyegethetik az önkormányzatokat

„Sokszor nem értjük, mi rakódott le a mélyben"

„Sokszor nem értjük, mi rakódott le a mélyben"

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia