szerző:
hvg.hu

Több kísérlet is zajlott már annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen az űrben keringő szemétmennyiséget. Most az oroszok is bekapcsolódnak, és nem akármivel: jókora teleszkópból kilőtt lézernyalábokkal tüntetnék el a kozmikus hulladékot.

Ahogy a körülöttünk lévő szemétmennyiség, úgy az űrben lévő maradványok is folyamatosan gyarapodnak, ráadásul egy-egy eszköz űrbéli objektumokkal való ütközése nem csak milliárdos károkat képes okozni, más értelemben is komoly veszélyforrásként tekintenek rá.

Az elsősorban régi műholdakból, rakétamaradványokból származó alkatrészdarabokból a becslések szerint több mint 100 millió darab kering bolygónk körül, de ez nem minden. Az egy centiméteresnél nagyobb tárgyak számát már ma is több százezer darabra teszik, 2030-ra viszont 1,2 millió lehet belőlük. A tudósok nem véletlenül mondják: "időzített bomba" a sok űrszemét, ami a Föld körül kering.

Ezért sem annyira meglepő, hogy ahogy a bolygó felszínén szintén nem kevés gondot okozó hulladékokat, úgy a kozmoszbeli szemetet is megpróbálják valahogy eltüntetni. Japán korábban egy hosszú, mágneses zsinór segítségével igyekezett összegyűjteni a kacatokat, de a kísérlet végül kudarcba fulladt.

Űrszemétből van egy kevés.
©

Míg azonban a japánok kísérleteznek, érthetően más nemzetek sem ülnek a babérjaikon: most épp az oroszok találtak ki valamit, méghozzá azt, hogy egy jókora teleszkóp segítségével becélozzák az objektumokat, majd távolról, lézersugárral megsemmisítik azokat. Az RT orosz hírügynökség jelentése szerint a munkát a Roszkoszmosz orosz űrügynökség koordinálná, több lépésben.

Először magát az „ágyút” kellene összerakni, hogy a szerkezetet aztán lézersugarak kilövésére alkalmas műszerré alakítsák át. Az egyébként háromméteres teleszkóp most is létezik, de kizárólag hagyományos célokra használható, vagyis a készülék ilyesfajta feladatokra történő befogása komplett átépítést igényelne – már persze ha az egyelőre tervként létező projektre egyáltalán áldását adja az illetékes szerv, és nem történik vele az, mint ami az orosz posta nagy reményekkel fejlesztett drónjával is lett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!