szerző:
hvg.hu

A 2017-es nagy zsarolóvírus-hullám miatti félelmet, valamint a tájékozatlanságot akarja kihasználni az az adathalász e-mail, ami a napokban kezdett el terjedni.

A 2017-es nagy zsarolóvírus-invázió után nem csoda, ha azok a felhasználók is felkapják a fejüket a WannaCry név hallatán, akik egyébként kevésbé jártasak a kiberbiztonság terén. Szerencsére a tavalyi fertőzéshullám óta viszonylag nyugodt a hangulat, úgy tűnik azonban, hogy annak, akik az emberek félelmén – és persze tudatlanságán – akarnak nyerészkedni.

A The Register beszámolója szerint a napokban egy meglehetősen intenzív "kampányba" kezdtek ismeretlenek, akik adathaálsz e-mailek tömkelegét küldték el a gyanútlan felhasználóknak. Ebben azt írták, az összes eszközüket megfertőzte a WannaCry nevű zsarolóvírus.

Az Action Fraud UK csütörtök reggel több mint 200 bejelentést kapott arról, hogy egy ilyen levéllel próbálják őket átverni. A beszámoló szerint az IT cégek jelentős része azt kérte a felhasználóitól, ne kattintsák le az e-mailben küldött hivatkozást, ne dőljenek be az átverésnek. Ám még így is voltak olyan cégek, akik további biztonsági szoftverek telepítését javasolták a levél elolvasása után.

A kamu e-mail egy olyan "szupervírusra" figyelmeztet, ami minden platformon – Windows, iOS, Linux és a többi – képes futni, a vírusirtók nem mutatják ki és a tűzfal sem állítja meg őket. A vírus a csalók szerint 2018. június 22-én 17 óra és 22 óra között minden adatot törölni fog, hacsak nem fizetnek nekik 0,1 Bitcoint, vagyis nagyjbálól 650 dollárt.

Természetesen ilyesmiről szó sincs, ráadásul a WannaCry vírus sem így működött: a zsarolóvírus titkosította az adatokat, és a titkosítás feloldásáért kellett váltságdíjat fizetni.

A szakemberek azt javasolják, ha valaki ilyen témában kap levelet, azonnal törölje, és még véletlenül se kattintson a benne található hivatkozásra. Máskülönben kömnyen lehet, hogy valóban vírus kerül a gépére. Ha nem is szupervírus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!