szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe és a Marylandi Egyetem több tízezer fotóval tanította meg a mesterséges intelligenciának, hogy ismerje fel a manipulált képeket. Másodpercekre van csak szüksége ehhez.

Bár az álhír szó hallatán elsőre a szöveges tartalomra gondolunk, valójában nemcsak azokra vonatkozik a fogalom. Sőt, talán még az írott szövegnél is veszélyesebb, ha egy fotót vagy videót manipulál valaki, hogy hamis információkat terjessszen. Ezt ismerte fel nemrég az Adobe is, így most bejelentették: mindent megtesznek az álhírek terjesztéséhez használt manipulált képek kiszűrésére.

Mivel az esetek jelentős többségében a Photoshopot használják a manipulátorok, így érthető, hogy az Adobe is felelősséget érez az álhírek terjedése miatt. Ezért a cég most a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik kiszűrni azokat a fotókat, amelyeket manipuláltak. A lépés a Google és a Facebook hasonló irányú törekvésével is összhangban van.

A fejlesztők szerint hacsak valaki nem dolgozik pixelre pontosan, valamilyen nyomot biztosan hagy maga mögött a fotókon, amelyből kiszűrhető, hogy manipulált képet láthatunk. A mesterséges intelligencia alapvetően három dologra fókuszál majd: a "klónozásra", az összekapcsolásra és az eltávolításra. Az első segítségével kiszúrható, hogy ha egy fotón több elemet ábrázolnak, mint amennyi valójában rajta volt (például egy tömegrendezvényt nagyobbnak akarnak láttatni, mint ahányan valójában elmentek rá), a másodikkal két (vagy több) kép egy fotóra szerkesztését lehet kiszúrni, míg a harmadikkal azt, ha egy képen lévő elemet törölnek onnan.

©

Az Adobe a Marylandi Egyetem kutatóival közösen több tízezer fotót mutattak meg a mesterséges intelligenciának, hogy megtanítsák a gépnek, mit is kell keresni. A művelet során az AI másodpercek alatt felismeri, ha manipulált képet lát, és jelöli is az adott területet, ahol a módosítás megtörtént. Az algoritmus a színeket és a fényeket is figyeli, hogy kiszúrja a változtatásokat.

Az Adobe szerint a metódus természetesen nem 100 százalékig tökéletes, de jelentős mértékben segíthet kiszűrni a hamis tartalmakat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

A Huawei is kihagyja telefonja mellől a töltőt, de más okból, mint az Apple

A Huawei is kihagyja telefonja mellől a töltőt, de más okból, mint az Apple