szerző:
hvg.hu

Elkészítették az Instagram könnyített változatát, melyett a gyengébb képességű androidos mobilokra szánnak. De azok is jól járnak majd vele, akik csak az alapfunkciókat szeretnék használni, minden csicsázás nélkül.

A Facebook hosszú távú növekedési stratégiája nemcsak arról szól, hogy minél több felhasználót tudjanak behúzni az asztali gépes felületen keresztül. Ezzel ugyanis még nem sokra lehet menni akkor, ha az adott felhasználónak gyengébb mobiltelefonja van, azzal ugyanis nem – vagy nem ugyanolyan felhasználói élmény mellett – lehet használni a közösségi oldal mobilos alkalmazását.

Éppen ezért 2015 júniusában Zuckerbergék kiadták a Facebook leegyszerűsített változatát, a Facebook Lite-ot, ami sokkal kevesebb helyet foglal a mobilon, viszont nagyjából ugyanazokat a funkciókat lehet használni benne. (Persze némi kompromisszumot azért kötni kell.) Az ötet bevált, így 2016 októberében kijöttek a Messenger Lite-tal is, ami hasonló koncepció alapján készült. Ezek alapján már számítani lehetett arra, hogy a cég portfóliójába tartozó harmadik platform, az Instagram is meg fogja kapni a könnyített verziót. Most ez is megtörtént.

©

Az Instagram fejlesztői csütörtökön jelentették be, hogy a Google Play-ben elérhetővé vált az Instagram Lite nevű alkalmazás, amit a gyengébb mobilokra optimalizáltak. A mérete csupán 573 KB, ami 55-ször kisebb az Instagram 32 MB-os méreténél.

Az Instagram Lite segítségével ugyanúgy tehetünk filtereket a képekre, posztolhatjuk azt a csatornánkra és a Történetekbe is, megnézhetjük a Történeteket, videókat azonban nem tehetünk közzé és nem is küldhetünk üzenetet a platformon.

©

A fejlesztők szerint az Instagram Lite nemcsak a régebbi mobilt használók számára lehet jó, hanem azoknak is, akik gyengébb mobilnetes kapcsolattal rendelkeznek. Az alkalmazást a héten Mexikóban kezdték el tesztelni, Magyarországon egyelőre nem érhető el az app. Az év második felében azonban további országokban teszik majd elérhetővé az Instagram Lite-ot.

Ha szeretne elsőként értesülni az Instagram Lite hazai elérhetőségéről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!