szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes kísérletbe vágott egy nem túl ismert mobilgyártó. Nem a kamera pixelszámát, hanem a készülékbe épített kamerák számát növelik, jóval a jelenleg alkalmazott triplázós megoldás fölé ígérve.

A telefonos iparágban viszonylag hosszú ideje dúl a kameraháború, miután az utóbbi években a gyorsaság és a hosszú üzemidő mellett főként a képkészítés és így a pixelek száma lett a fontos a felhasználók számára.

Ebben a tekintetben jelenleg a Huawei tűnik a befutónak, egy még bőven fejlesztés alatt álló projekt viszont alaposan megszorongathatja majd. Ha nem egyszerűen padlóra küldi. A Light nevű, szinte teljesen ismeretlen gyártó ugyanis egészen különleges fába vágta a fejszéjét: miután a soklencsés kamerák piacán már bizonyítottak, úgy döntöttek, ötletetüket a telefonoknál is bevetik, így próbálva látványos változást hozni a mobilfotózás terén.

A látványra pedig már most sem lehet panasz, az egyik – nagyjából már kész és így működő – telefonjunkba ugyanis kilenc fénylesőt szereltek, mely összérték tekintetében 64 megapixeles fotók készítését teszik lehetővé. Csak úgy megjegyzésként: a jelenlegi legfrissebb Samsung mobilban, a Galaxy S9-ben továbbra is egy mindössze 12-es megapixeles lencse teljesít szolgálatot, de az aktuális iPhone-ban, a jubileumi X-ben sem dübörög – legalábbis a megapixeleket tekintve – jobb modul. És persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a megapixelek száma önmagában semmire nem garancia.

©

A The Washington Post beszámolója szerint a különleges gyártónak a 9 kamerás projekt mellett több telefonos kísérlete is fut. Ezek mindegyike a megszokottnál lényegesen több kamerát vonultat fel, de mivel hangsúlyozottan tesztpéldányokról van szó, közel sem biztos, hogy valaha piacra dobják őket. Egyet kivéve: piaci hírek szerint egy készüléket még idén bemutatnak, de a részletekről még semmit nem tudni. Azt viszont már most rebesgetik, hogy a telefon-kamera hibrid páratlan képeket lő majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!