szerző:
MTI

Az első európai telepesekkel, 500 évvel ezelőtt érkezett kutyák miatt tűntek el az észak-amerikai ősebek.

Egy új tanulmány szerint az első kutyák több ezer éve érkeztek Észak-Amerikába, a Szibériából a Bering-szoroson átkelő emberekkel. Ezek a kutyák viszonylag háborítatlanul éltek a területen, egészen addig, amíg a 15. században meg nem érkeztek az első telepesek Európából. Az általuk hozott kutyafajták gyorsan elnyomták a helyi kutyapopulációt.

"Az európai és az amerikai kontinensen élő emberek genetikai szempontból ugyanannyira különböztek egymástól, mint kutyáik" – mondta Greger Larson, az Oxfordi Egyetem kutatója, a témában a Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. Nemcsak az amerikai őslakosokat űzték el a telepesek, hanem kutyáikat is. Ebben valószínűleg nemcsak az európaiak azon szándéka játszott szerepet, hogy saját kutyáikat tenyésszék, hanem egyebek között a betegségek is.

A modern amerikai kutyafajok, mint a labrador vagy a csivava a 15. században, az eurázsiai kontinensen végzett tenyésztésből származnak – mondta Angela Perri, a Durhami Egyetem régésze.

©

A kutatásban egy 50 főből álló nemzetközi csoport vett részt. 71 példány több ezer éves maradványainak DNS-ét vizsgálták és hasonlították össze a mai amerikai kutyákéval. Ez volt az első, ebben a témában végzett összehasonlító kutatás.

Az amerikai kontinensen talált legrégebbi kutyamaradvány 9 ezer éves. Az amerikai őskutyák és a mai négylábúak közötti legközvetlenebb genetikai kapcsolatra egy nyolcezer éve élt kutyánál talált tumorban bukkantak. A tumor más állatokra fertőzésként terjedt tovább.

Ha a rák DNS-e az idő során változott is, lényegében még mindig őrzi az eredeti kutyák örökítőanyagát – mondta Maire Ni Leathlobhair, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi tanszékének kutatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway