szerző:
hvg.hu

Az Nvidia a finnekkel és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakembereivel közösen fejlesztett ki egy új eljárást, amely pillanatok alatt végez olyan munkát, ami a jelenleg használatos képszerkesztőknek hosszú órákba telne, vagy nem is sikerülne.

Az elmúlt időszakban több olyan fejlesztést is bemutatott már az Nvidia, amelyek új szintre emelik a képszerkesztés fogalmát. Ott volt például az a technológia, amely segítségével egészen bámulatos dolgokat lehet elérni néhány kattintás után, de a slow motion videót készítő algoritmusra is érdemes egy pillantást vetni. Most ismét a fotók szerkesztésében álltak elő egy különleges megoldással.

Az Nvidia a Massachusettsi Műszaki Egyetem, valamint a finn Aalto Egyetem szakembereivel közösen fejlesztették ki azt a mesterséges intelligencián alapuló megoldást, amely képes egy képet zaj- vagy épp vízjelmentessé tenni. Az eredmény azért különleges, mert korábban egy ilyen eljáráshoz több (tíz)ezer előtte-utána fotóra volt szükség, hogy a gép megtanulja, hogyan kell manipulálnia egy képet a megfelelő végeredményhez. Ezúttal azonban nem erről van szó.

Ahhoz, hogy az eljárá sikeres legyen, a mesterséges intelligenciának elég egy fotó két különböző verziója, amelyen ugyanaz a "hiba" (zaj vagy vízjel) látható. A végeredmény még a profi képszerkesztők munkájával is felveszi a versenyt, arról nem is beszélve, hogy a korábbi, gépi tanuláshoz képest sokal rövidebb időbe telik a gépnek a fotót megszerkeszteni.

A fejlesztés jó szolgálatot tehet a csillagászatban, ahol a teleszkópok által készített képeket kell zajmentesíteni, vagy épp az orvosi képalkotó diagnosztika során keletkező felvételeket kell megtisztítani. Ugyanakkor a hagyományos értelemben vett képszerkesztésben is nagy segítség lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!