szerző:
hvg.hu

A macOS egyik legszerethetőbb funkcióját, a fájlok előnézetét biztosító kis ablakot hozza el Windows 10-es gépekre egy most megjelent, ingyenes program. Főleg laptopról dolgozóknak jöhet jól, de a PC-seknek is érdemes kipróbálni.

A Windowsban való navigálás viszonylag egyszerű és nem okoz gondot, de ha valaki használt már Macintosh gépet, jól tudja, hogy a különféle gyorsgombok nagy segítséget jelentenek, főleg, ha az ember munkára is használja a masinát.

Egy ilyen funkció az a space billentyűvel előhívható kis előnézeti ablak, amely, mint neve is mutatja, anélkül enged betekintést a különböző fájlokba, hogy azokat ténylegesen megnyitná valaki. Ez a lehetőség eddig hiányzott a Windowsból, illetve az sem volt biztos, hogy valaha elkészül, így hivatalos megoldás (és más alternatívák) híján a közösség fejlesztette le azt.

A QuickLook névre keresztelt program a Microsoft Store-ból szerezhető be, ingyen, és ami a legjobb, semmiféle beállítási procedúrával nem fárasztja használóját, települése után azonnal munkára fogható. Minthogy az újdonság egy az egyben ugyanazt csinálja, mint a Mac gépeken használható előnézeti funkció, az irányítás tekintetében sincs változás, ugyanúgy a space gombbal hívható elő.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a kívánt fájlra vinni az egeret, majd a szóközt megnyomva máris előhozható a kis ablak. Ha egy fotóra húzzuk a kurzort és így ütünk space-t, a kép egy alternatív felületen megnyílva betöltődik. Szerkeszteni, módosítani persze nem tudjuk, arra viszont tökéletes, hogy gyorsan ránézzünk.

©

A QuickLook ugyanígy alkalmas szöveges állományok, PDF-ek ellenőrzésére, gyors olvasására, főleg, ha laptopról dolgozik az ember, hiszen a kifinomultabb gesztusvezérléssel nem rendelkező gépek esetében különösen sok idő spórolható meg vele. Illetve azzal, hogy nem kell duplán pöccinteni a tapipadon, hiszen a space-t nyomogatva minden felugrik előttünk - akár egy film és zeneszám is.

A program egyedüli hátránya, hogy nem biztosít lehetőséget a gombváltoztatásra, azaz a szóközt nem állíthatjuk át mondjuk a ctrl-ra, de cserébe a legtöbb fájltípussal elboldogul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!