szerző:
hvg.hu

Kábítószer és fegyver is volt annál az amerikai férfinál, akit egy közúti ellenőrzés során csíptek el. Miután az illető telefonján érdekes üzenetekre bukkantak a rendőrök, felmerült a gyanú, hogy a férfinak társai is lehetnek. Ő azonban nem oldotta fel a készüléket, azt mondta, nem emlékszik a kódra. A bíróság 180 nap börtönnel jutalmazta ezért.

Amerikában néha igen furcsa dolgok történnek, mint legutóbb, amikor hackerek úgy loptak el több mint kétezer gázolajat egy benzinkútról, hogy ott sem voltak. Ennél egy fokkal abszurdabb eset zajlik, pontosabban zajlott Floridában, a vonatkozó bírósági eljárásnak már ugyanis vége: bűnösnek találtak egy helyi férfit, miután a hatóságok egyértelmű kérése ellenére nem oldotta fel a telefonját, hogy ellenőrizni tudjanak néhány igen gyanús üzenetet.

A történet előzménye egy hétköznapi közúti ellenőrzés. William Montanez épp autóban ült, amikor a rendőrök arra kérték, álljon meg. Igazoltatták, amikor a mellettük lévő rendőrkutya szagot fogott, s kiderült: Montanez autójában kábítószer van. Az eb segítségével hamar megtalálták a drogot, közben pedig egy eldugott lőfegyverre is rábukkantak.

Már javában zajlott a keresés-kutatás, mikor a férfi mobilja jelzett, s egy érdekes üzenetértesítés jelent meg a lezárt képernyőn: “Megtalálták?” Mivel ez több mint gyanús volt a rendőröknek, arra kérték a férfit, oldja fel a telefonja zárolását. Ő ezt azonban többszöri kérés ellenére is megtagadta. Mivel a drog és a fegyver már önmagában is elég volt az őrizetbe vételhez, a férfi azonnal rendőrkézre került, s rövidesen a bíróság előtt találta magát.

Az ügyben eljáró bíró, miután a rendőrség megkapta a szükséges felhatalmazást a telefonon való kutakodásra, ismét arra kérte Montanezt, immár a tárgyalás keretében, oldja fel a telefont, s mutassa meg annak tartalmát. Persze nem igazán az üzenet érdekelte a hatóságokat, hanem elsősorban a telefonszám, hisz annak alapján könnyen beazonosítható a személy vagy személyek, ha valóban gyanús a szöveg.

Montanez azonban a bíró kérésének sem tett eleget, azt mondta ugyanis, hogy nem emlékszik a titkos kódra, így pedig nem tudja feloldani a készüléket. A Fox 13 News beszámolója szerint a férfit elítélték, tettéért 180 napot, azaz fél évet kapott. Patrick Leduc, Montanez ügyvédje szerint védence esete mindenki számára figyelemfelhívó jellegű: a bíróság a telefonjainkban is kutakodhat, ha úgy ítéli meg, hogy az ott lévő információ nélkülözhetetlen a nyomozáshoz. Ha azonban valaki ezt megtagadja, mindegy, miért tartóztatták le, akkor is börtönbe kerülhet, mert akadályozza az eljáró szerv munkáját.

Az ügyben eljáró Gregory Holder bíró ugyanakkor azt is elrendelte: ha büntetése letöltése során Montaneznek hirtelen mégis beugrana a jelszó, akkor szabadulhat a fogságból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Nagy Gábor: Diktátorok évadja

Nagy Gábor: Diktátorok évadja