szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Titánról nagyon nehéz éles képeket készíteni, most több ilyet is közölt a Cassini űrszonda a Titánról, mely az egyetlen, aminek felszínén a Földön kívül vizet tartanak számon.

Eddig soha nem látott fotókat készített a Cassini űrszonda a Titánról, a Szaturnusz legnagyobb holdjáról. A Titánt nem könnyű jól lefotózni, mert általában vastag köd lengi körül. A Cassini űrszondát 1997-ben lőtték fel, 2004-es érkezése óta figyelte a Szaturnuszt és holdjait, amíg tavaly szeptemberben becsapódott a Szaturnuszba. A NASA által közzétett képeken jól látszik a Naprendszer második legnagyobb holdjának felszíne, a képek alapján a tudósok meg is erősítették: a Titánnak nagyon komplex összetételű felszíne van.

©
©

A Titán Földön kívül az egyetlen bolygó, melynek felszínén vizet találtak, folyók, tengerek formájában, ezért a kutatók elviekben alkalmasnak tartják az életre. Csak egy baj van: a -180 fokos átlaghőmérséklet miatt a víz a bolygó felszínén kizárólag jég formájában van jelen. A tudósok szerint a Szaturnusz-hold kérge alatt azonban folyékony állapotú vízóceán is található.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!