szerző:
hvg.hu

A Titánról nagyon nehéz éles képeket készíteni, most több ilyet is közölt a Cassini űrszonda a Titánról, mely az egyetlen, aminek felszínén a Földön kívül vizet tartanak számon.

Eddig soha nem látott fotókat készített a Cassini űrszonda a Titánról, a Szaturnusz legnagyobb holdjáról. A Titánt nem könnyű jól lefotózni, mert általában vastag köd lengi körül. A Cassini űrszondát 1997-ben lőtték fel, 2004-es érkezése óta figyelte a Szaturnuszt és holdjait, amíg tavaly szeptemberben becsapódott a Szaturnuszba. A NASA által közzétett képeken jól látszik a Naprendszer második legnagyobb holdjának felszíne, a képek alapján a tudósok meg is erősítették: a Titánnak nagyon komplex összetételű felszíne van.

©
©

A Titán Földön kívül az egyetlen bolygó, melynek felszínén vizet találtak, folyók, tengerek formájában, ezért a kutatók elviekben alkalmasnak tartják az életre. Csak egy baj van: a -180 fokos átlaghőmérséklet miatt a víz a bolygó felszínén kizárólag jég formájában van jelen. A tudósok szerint a Szaturnusz-hold kérge alatt azonban folyékony állapotú vízóceán is található.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!