szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müncheni mérnökhallgatók tesztjárműve körözte le Elon Musk találmányát.

Zsinórban harmadszor nyert a Müncheni Műszaki Egyetem hallgatóinak csoportja a SpaceX szokásos Hyperloop versenyén - írja a BBC. A technológia ötletével Elon Musk techvállalkozó hozakodott elő még 2012-ben, a megvalósítást azonban eleinte átengedte más cégeknek, és csak később szállt be újra a fejlesztésbe. Ennek részeként rendezik meg évről évre a Hyperloop versenyt.

A technológia lényege, hogy egy vasúthoz hasonló közlekedési eszköz a föld alatt, egy vákuumos csőben száguld akár ezer kilométer per órás sebességgel – kiküszöbölve több, sebességet csökkentő fizikai tényezőt, mint például a légellenállás.

A versenyen a diákok a saját prototípusukkal indulhattak, idén a szervezők külön kikötötték, hogy – a korábbi versenyekkel ellentétben – a benevezett járműveknek saját magukat kell meghajtaniuk. A Müncheni Műszaki Egyetem csapata ezzel feljavította saját, tavalyi rekordját: a csővasútjuk ezúttal 457 kilométer per órás sebességgel száguldott a tavaéyi 323 helyett. A második a Delfti Egyetem, a harmadik a svájci EPF Loop csapata lett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Ukrajna is hyperloopot szeretne, kérdés, valóság lesz-e valaha

Kifejezetten üdítően hatna Ukrajna sokfelé igencsak lepukkant közlekedési rendszerére, ha egyszer valóság lenne a hyperloopként ismert vákuumvasút, és ott is lehetne vele napi szinten utazni. Ilyen elképzelések vannak már más országokban is. Ukrajnában Dnyipro városban építenének tesztpályát.

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők