szerző:
hvg.hu

Másfél évtizede nem járt bolygónkhoz olyan közel Mars, mint amilyen távolságra a napokban kerül majd.

A 2003-as év kiemelkedően fontos volt a csillagászok és a tudomány kedvelői számára. Nem véletlenül, abban az évben ugyanis olyan közel volt a Földhöz a Mars, mint az azt megelőző 60 ezer évben egyszer sem, így gyakorlatilag egy ragyogó vörös foltként szabad szemmel is látni lehetett az égbolton. A csillagászok most ismét izgatottak, ugyanis hasonló helyzet állt elő.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei szerint bár olyan közel nincs a Mars hozzánk, mint amilyen közel 2003-ban volt, az elmúlt 15 évben nem volt ennyire közel egymáshoz a két bolygó. Emiatt az esti égbolton ismét szabad szemmel láthatóvá vált a szomszédos planéta, amely természetesen vöröses színben tündököl.

A Mars napnyugta után a Bak csillagképben bukkan fel az égbolton. Ha tiszta az ég, az egész pályáját végig lehet követni, ahogy délkelet felől délnyugat felé "mozog".

A legmagasabban éjfél körül jár. A Mars fokozatosan közeledik hozzánk, a legközelebb pedig a számítások szerint július 31-én lesz majd.

©

Néhány nappal korábban, július 27-én pedig épp olyan pozíciót vesz majd fel a bolygó, hogy az égbolton épp "szemben áll majd" a Nappal. Ennek köszönhetően sokkal fényesebb lesz, mint az év bármely másik részében.

Persze két bolygó "közelsége" földi léptékben még így is meglehetősen nagy távolságot jelent. A Mars–Föld-távolság átlagosan 224 millió km-t jelent. A legkisebb távolság 54,24 millió km lehetne, ám a szakemberek szerint ilyen még nem fordult elő a történelemben. A legközelebb eddig 2003-ban voltunk a vörös bolygóhoz, akkor 55,7 millió km választott el bennünket egymástól. Ezúttal 57,8 millió km lesz a távolság.

A NASA számításai szerint hacsak nem történik valami kozmikus katasztrófa, akkor a 2003-as, rekordot jelentő közelség megdöntésére 2287. augusztus 28-ig kell várni, ekkor csupán 55,36 millió km messze lesz majd a vörös bolygó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltiltottak egy játékvezetőt, mert érme helyett kő-papír-ollóval döntötte el, melyik fél kezdjen

Eltiltottak egy játékvezetőt, mert érme helyett kő-papír-ollóval döntötte el, melyik fél kezdjen

Szerdára tolták a lezárást az M1-esen

Szerdára tolták a lezárást az M1-esen

Íme a friss lista: ezek most a leggyorsabb számítógépek

Íme a friss lista: ezek most a leggyorsabb számítógépek

Egy évvel többet kell küzdeni egy új, mint egy használt lakásért

Egy évvel többet kell küzdeni egy új, mint egy használt lakásért

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

2019 végére kész lehet az egységes busz- és vonatmenetrend

2019 végére kész lehet az egységes busz- és vonatmenetrend