szerző:
hvg.hu

A Rolls-Royce az amerikai Harvard és a brit Nottinghami Egyetemmel közösen fejlesztette ki azt a robotot, ami a repülőgépek hajtóművébe bemászva dolgozik majd.

A sci-fi történetek szerzői gyakran képzelik el úgy a jövőt, hogy a mindennapos léthez szükséges meglévő gépeink meghibásodásait apró robotok javítják majd ki. Bár itt egyelőre még nem tartunk, a Rolls-Royce már megmutatta, ilyen szempontból hogyan képzeli el a jövőt.

A cég az Egyesült Királyságban zajló Farnborough Air Show-n mutatta be azt a robotot, amit az amerikai Harvard Egyetem, valamint a Nottinghami Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki. A Swarm névre keresztelt szerkezet egy kis méretű robot, amely a tervek szerint a repülőgépek hajtóműveit segít majd szervizelni a jövőben.

Bár a robot még fejlesztés alatt áll, a végeredménynek köszönhetően majd gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek a javítások, ami nem mellesleg a költségeket is le tudja faragni. A Swarm egy miniatűr kamerát is magával visz majd, így a szakemberek anélkül tudnak szétnézni a hajtómű belsejében, hogy le kellene azt szerelni a gépekről. Hasonló fejlesztés eddig is volt már, ám azok a robotok túl nagyok voltak ehhez a feladathoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!