szerző:
hvg.hu

Csak rövid időre ugyan, de belső használatra szánt Apple-videók kerültek ki előbb a Twitterre, majd a YouTube-ra arról, hogyan kell megjavítani az Apple-eszközöket.

Nagyon nem szeretik az Apple-nél, ha harmadik fél (például nem hivatalos szerviz) javítja az almás logóval ellátott eszközöket. Olyannyira nem, hogy még olyan szoftverfrissítéseik is vannak, amelyek „büntetik” azt a felhasználót, aki megkerüli a hivatalos utat.

Nem véletlen ezek után, hogy igen gyorsan reagált az Apple, amikor – a Motherboard beszámolója szerint – egy Arman Haji nevű felhasználó jóvoltából 11 belső használatra szánt videó került fel a YouTube-ra. Ezekben egy oktató magyarázza el lépésről lépésre, hogyan kell javítani az Apple eszközeit, beleértve az iPhone X-et, a MacBook Prót és az iMac Prót. A videók több belső dokumentációt is mutattak a javítással kapcsolatban, különféle szétszerelő és javító eszközökkel egyetemben, továbbá egy sor diagnosztikai tesztet is.

Haji először a Twitteren látta meg ezeket a videókat, és kíváncsiságból letöltötte magának, Később, mikor az említett Twitter-fiókot felfüggesztették, feltöltötte a klipeket a YouTube-ra, hogy minél többen láthassák őket.

Bár az Apple nem válaszolt a Motherboard kérdésére, amelyben a videók valódiságát firtatta, Apple-közeli források megerősítették ezt a tényt, mint ahogy azt is, hogy a videóban olyan eszközök tűntek fel, amelyeket csak az Apple-nél használnak. Talán nem meglepő az Apple lépése: mivel minden szerzői jog az övé, azonnal letiltotta ezeket a videókat, így ma már a Motherboard oldalán sem nézhetők meg.

Az iFixitnél tudják, hogyan kell szétszerelni az Apple-eszközöket
©

A Motherboard egyébként rávilágít arra is, hogy milyen hasonlóságot mutatnak az iFixit – általunk is sokszor bemutatott – teardown (szétszerelési) videói a hivatalos Apple-folyamatokkal, anélkül, hogy az iFixit csapata az Apple-eszközök birtokában lennének vagy hozzáférnének az Apple ezzel kapcsolatos belső dokumentációihoz. És a Motherboard szerint ez az igazán elismerésre méltó teljesítmény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!